Articole Medicale

Inapoi la categorie

53,84% din pacientii unui medic ortodont sunt copii pana in 16 ani

Un studiu de piata, realizat de clinica Ortodent pe un esantion de 1211 subiecti, arata ca 53,84% din totalul persoanelor care apeleaza la un medic ortodont, este reprezentat de copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 16 ani.

Astfel, copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 11 ani reprezinta 40,63%, din care 56,71% sunt de sex feminin, iar cei cu varsta între 11 si 16 ani detin un procentaj de 13,21%, din care 60,63% sunt de sex feminin. Aceasta tendinta deriva din faptul ca educatia ortodontica nu este la cote foarte inalte, perceptia generala fiind aceea ca problemele ortodontice pot fi rezolvate numai în perioada in care au erupt toti dintii permanenti, ceea ce este fals. Este adevarat că în perioada copilariei se pot rezolva probleme atat ortopedice, cat si ortodontice, insa oamenii trebuie sa fie bine informati asupra faptului ca la medicul ortodont se poate apela indiferent de varsta.

Perioada de crestere reprezinta faza in care copilul poate fi tratat din punct de vedere ortopedic, adica se poate lucra pe crestere atunci cand exista un decalaj de crestere la nivelul oaselor fetei. Asadar, nu se merge pe corectie dentara, ci pe pozitia oaselor unul fata de celalalt si fata de craniu, cat si crearea de spatiu necesar eruptiei dintilor permanenti.

In cazul fetelor, cresterea rapida de adolescenta se termina mai repede, undeva in jurul varstei de 13 si 15 ani, in timp ce la baieti cresterea se definitivează intre 14 si 16 ani. Este importanta perioada ortopedica, deoarece trecand prin aceasta faza se poate scurta sau evita faza de corectie dentara cu bracketi, intrucat se face loc dintilor permanenti, pentru ca acestia sa creasca aproape perfect, stabilitatea pe termen lung fiind una mult mai buna.

Varsta ideala pentru primul control corect la medicul ortodont este intre 5 si 6 ani. Problema frecventa cu care se confrunta copiii intre 3 si 11 ani este lipsa de spatiu, intrucat dintii permanenti nu au loc, fiind mai mari decat cei de lapte, acestia vor iesi fie in fata, fie în spatele spatiului, fie strambi. Acest lucru poate fi cauzat de respiratia incorecta, cresterea insuficienta a maxilarelor, prezenta polipilor, a amigdalelor hipertrofice, a obiceiurilor de sugere de deget si de introducere a diverselor obiecte in gura, deformand oasele. O alta cauza poate fi genetica.  40-50% dintre cazurile de lipsă de spatiu sunt ereditare, restul fiind dobandite dintr-o nefuncționare corecta a sistemului respirator, de deglutitie si a obiceiurilor vicioase.

Aparitia dintilor permanenti face ca vizita la ortodont sa se faca de catre copiii intre 12 si 16 ani. Parintii considera ca atunci cand au crescut toti dintii copilului, se poate apela la medicul ortodont, ceea ce este total eronat. Din pacate, sunt multe cazuri in care nu toti dintii pot fi pastrati si se apeleaza la extractii, dar sunt si cazuri mai putin grave, cand doar in aceasta perioada se pot corecta problemele ortodontice, intrucat in perioada de crestere nu este necesara interventia ortopedica, insa acest lucru trebuie evaluat de catre medicul ortodont.