Articole Medicale

Inapoi la categorie

Afla totul despre aparatele dentare

Zambetul perfect, dintii albi imaculat promovate de actorii de la Hollywood frustreaza milioane, daca nu miliarde de oameni. Ce este de facut daca natura ne ne-a inzestrat cu dinti de reclama?

Am stat de vorba cu dr. Emilia Gheorghiu Milicin, medic primar ortodont pentru a afla ultimele solutii in materie de indreptarea dintilor si aparate dentare.

CSID: Nu ne-am nascut cu o dantura impecabila. Ce putem face?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Sa lasam specialistii sa isi faca treaba. Din fericire, asa cum exista specialisti in medicina (cardiologi, gastroenterologi, dermatologi, etc.), asa sunt si specialisti in ortodontie. Un specialist in ortodontie si ortopedie dentofaciala este expert in miscarea dintilor, poate ajuta oasele sa creasca corect si poate lucra cu pacientul sa ajute dintii sa ramana in pozitia corectata. in colaborare cu medici specialisti endodonti, parodontologi, implantologi, proteticieni, chirurgici maxilo-faciali, chiar si in cazul adultilor aceasta imagine de Hollywood poate fi obtinuta, in concordanta cu functionalitatea aparatului dento-maxilar.

CSID: Pentru multi, aparatul dentar a devenit astazi un accesoriu sic. Cand este cazul sa-l purtam?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Avand in vedere ca aproximativ 2% din populatia globului au dintii perfecti, trebuie sa ne ingrijoram atunci cand aspectul estetic al danturii noastre are de suferit. indreptarea dintilor nu reprezinta doar estetica. Principalul punct care se urmareste intr-un tratament ortodontic este obtinerea unei functionalitati corecte. Daca functioneaza bine, este si frumos, insa acest lucru nu se aplica si invers. Daca este frumos nu inseamna neaparat ca este si functional. O vizita la medicul ortodont ne poate indica daca este cazul sau nu sa urmam un tratament ortodontic.

Din fericire pe de-o parte si din nefericire pe de alta parte, dintii se misca toata viata. Astfel ca dintii aflati in pozitie incorecta precum si muscatura incorecta se pot corecta la orice varsta, copil sau adult. Problemele de ortodontie se pot rezolva mult mai usor in perioada copilariei, in perioada de crestere, dar nu este exclusa remedierea lor si in perioada adulta.

Principalele probleme ortodontice care pot aparea in perioada adulta sunt: probleme parodontale, cum ar fi retractii ale gingiei, aparitia sensibilitatii dintilor langa gingie, tocirea dintilor, pierderea osoasa graduala cu aparitia mobilitatii dintilor si la un moment dat pierderea acestora; probleme ale articulatiei temporomandibulare cu manifestari diferite: dureri de cap pana la migrene, dureri de ureche, dureri la nivelul gatului, dureri la nivelul ochilor sau dureri cervicale. Asfel de situatii mai complicate necesita cooperarea medicului ortodont cu alti medici specialisti, cum ar fi: paradontolog, implantolog, chirurg maxilo-facial, posturolog, protetician.

CSID: Care este varsta ideala pentru a corecta dintii strambi?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Varsta ideala pentru primul control corect la medicul ortodont este intre 5 si 6 ani. Problema frecventa cu care se confrunta copiii intre 3 si 11 ani este lipsa de spatiu, intrucat dintii permanenti nu au loc, fiind mai mari decat cei de lapte, acestia vor iesi fie in fata, fie in spatele spatiului, fie strambi. Acest lucru poate fi cauzat de respiratia incorecta, cresterea insuficienta a maxilarelor, prezenta polipilor, a amigdalelor hipertrofice, a obiceiurilor de sugere de deget si de introducere a diverselor obiecte in gura, deformand oasele. O alta cauza poate fi genetica. 40-50% dintre cazurile de lipsa de spatiu sunt ereditare, restul fiind dobandite dintr-o nefunctionare corecta a sistemului respirator, de deglutitie si a obiceiurilor vicioase.

Aparitia dintilor permanenti face ca vizita la ortodont sa se faca de catre copiii intre 12 si 16 ani. Consultatia la varsta mica permite medicului ortodont sa determine varsta optima de incepere a tratamentului. Tratamentul facut mai devreme poate elimina deciziile drastice. in anumite cazuri, obtinerea unor rezultate satisfacatoare nu se mai pot obtine daca oasele fetei au terminat de crescut. Cu tratamente mai simple facute la timp, copilul poate fi scutit de purtarea pe o perioada lunga de timp a bracketilor.
Adultii pot fi tratati la orice varsta atat timp cat gingiile si osul alveolar in care sunt implantati dintii sunt sanatosi.

CSID: Cat de mare este perioada in care trebuie sa porti un aparat dentar? Depinde de afectiune?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Durata unui tratament ortodontic variaza intre 6 luni si 2 ani, in functie de tipul de tratament ales impreuna cu medicul ortodont si in acelasi timp de varsta pacientului. Copiii pot beneficia in perioada de crestere de un tratament ortopedic care diminueaza perioada de tratament ortodontic efectiv sau chiar il elimina.

Beneficiul cel mai important este o muscatura corecta, care este mai putin expusa la formarea cariilor, a fracturilor dentare, a problemelor parodontale, ajutand astfel la functionarea corecta a aparatului dento-maxilar si mai departe a intregului organism (digestie, postura, evitarea infectiilor generalizate cu focar de plecare de la nivelul cavitatii bucale). De aceea, este foarte important ca tratamentul sa se faca in mod corect.

CSID: Ce noutati sunt in acest domeniu?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Noutatile in acest domeniu tin de evolutia tehnica pe parte de IT, deci de tehnologizare si personalizare a tratamentului ortodontic, care implica scanarea dintilor si corelata cu o tomografie computerizata duce la scurtarea tratamentului ortodontic cu 3-4 luni si la eficientizarea acestuia datorita predictibilitatii mai mari a tratamentelor ortodontice.

CSID: Este dureros sa porti aparat dentar?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Tratamentul ortodontic este in cea mai mare parte nedureros. Putem vorbi doar de o tensiune la nivelul dintilor care nu are insa caracterul unei dureri, dupa activearile aparatului ortodontic. in functie de toleranta la durere a fiecarei persoane se poate ajunge la o durere usoara, sacaitoare care cedeaza la un analgezic usor. Aceasta perioada poate tine de la 2 la 4 zile dupa fiecare activare.