Articole Medicale

Inapoi la categorie

Albirea dintilor

Albirea dintilor este o procedura comuna in stomatologia generala, dar mai ales in ramura stomatologiei cosmetice. Dentitia temporara a copiilor, in general, este mai alba decat dentitia permanenta a adultului.

Albirea dintilor la adulti

Pe masura ce avanseaza in varsta, dintii adultului se inchid la culoare din cauza schimbarilor din structura minerala a dintelui, pe masura ce smaltul devine mai poros.

Dintii pot sa se pateze, de asemenea, din cauza pigmentarilor bacteriene, colorantilor din alimentatie si tutunului. Administrarea de anumite antibiotice (tetraciclina) pot sa duca, de asemenea, la patarea dintilor sau la scaderea stralucirii smaltului.

Exista mai multe metode de albirea dintilor: fasii de albire, creioane de albire, gel de albire, albire cu laser si albire naturala. In mod traditional, acasa, albirea dintilor se face cu gel de albire care este aplicat pe dinti folosind gutiere de albire.

De asemenea, acasa albirea dintlor se poate face cu fasii de albire care se aplica pe fata externa a dintilor frontali. Agenti oxidanti cum ar fi hidrogen peroxid si carbamida peroxid sunt folosite pentru a deschide la culoare dintii.

Agentul oxidant penetreaza in porozitatile dintilor, intre cristalele de smalt si oxideaza depozítele colorate interprismatice; dupa o perioada de timp, dentina aflata sub prismele de smalt se albesc si ele.

Albirea dintilor  intr-o forma rapida foloseste energia luminoasa pentru a accelera procesul de albire in chirurgia dentara. Efectul albirii dintilor poate dura cateva luni, dar variaza in functie de stilul de viata al pacientului. Factorii care pot scadea albirea includ fumatul si consumul de lichide colorate cum ar fi cafeua, ceaiul si vinul rosu.

Petele interne ale dentinei pot colora dintele dinspre interior spre exterior. Albirea interna a dintilor poate solutiona acest lucru. In coloratiile intense sau cele datorate tetraciclinei, albirea nu este efectiva. In aceste cazuri exista alte metode de corectare. Bonding-ul, cand un strat subtire de compozit este aplicat pe suprafata dintelui pentru a masca coloratiile. O fateta de portelan, de asemenea poate masca coloratia dintelui.