Articole Medicale

Inapoi la categorie

Atentie deosebita copiilor sub 4 ani

 

scutdeget

Trebuie acordata o atentie deosebita copiilor sub 4 ani in cazul in care exista obiceiul de a-si suge degetul. Necorectarea acestui obicei la o varsta rezonabila poate duce la o dezvoltare si pozitie neadecvata a dintilor si maxilarelor copiilor cu acest tip de obicei. Dintii anteriori superiori se misca intr-o pozitie anterioara si frecvent dintii anteriori inferiori se misca intr-o pozitie posterioara. In acelasi timp, pozitia normala a buzei superioare si profilul copilului sunt afectate. Cu toate ca obiceiul trebuie sa fie eliminat cat mai repede posibil, daca privam copilul de obiceiurile lui inainte de a fi pregatit emotional ca sa poata accepta acest lucru, de cele mai multe ori schimba un obicei cu un altul. In acelasi timp, in unele cazuri, obiceiurile moderate la o varsta frageda pot sa nu produca schimbari ireversibile maxilarelor si dintilor.

Este greu de determinat cand un copil suge degetul suficient si cu intensitatea suficienta ca sa produca o dauna importanta maxilarelor si dintilor, constand in compresie sau alungire maxilara in acelasi timp impingand dintii anteriori superiori in fata. Acest patron de sugere a degetului poate incepe un proces numit “muscatura deschisa” in care incisivii superiori si inferiori nu se ating si pot duce la defecte de vorbire.

Cu toate acestea, multi copii incearca sa lase acest obicei cand ajung in societate, la gradinita sau la scoala, in locurile de joaca.

De multe ori, punand copilului o manusa toata noaptea poate corecta problema. Dar, daca problema persista, este nevoie de un ajutor specializat – scutul pentru deget.