Articole Medicale

Inapoi la categorie

Consecintele netratarii problemelor ortodontice si repercusiunile unui tratament ortodontic gresit

poza16

Societatea noastra, din pacate, este insuficient de educata in legatura cu problemele ce pot aparea din cauza unei ocluzii (muscaturi) incorecte, a pierderii premature a dintilor temporari, a inghesuirii dentare. Consecintele pe termen mai lung sau mai scurt sunt legate de probleme de dezvoltare a cresterii coloanei vertebrale, asimetrii de crestere, probleme ale articulatiei temporomandibulare care pot ajunge pana la migrene severe, infectii, endocardite bacteriene, aparitia de chisturi, probleme de deglutitie, probleme parodontale usoare sau severe, ajungandu-se la pierderea dintilor datorita pierderii inaltimii osului alveolar.

Cu cat problemele de crestere osoasa sau de lipsa de spatiu se corecteaza mai devreme, in asa fel incat dintii permanenti sa erupa cat mai aproape de pozitia lor corecta, cu atat stabilitatea dintilor pe termen lung este mai buna. Corectarea timpurie a problemelor dentoalveolare este mai putin aparatoasa, se face in etape mai scurte, in perioadele de crestere activa a copiilor, pentru a obtine rezultate optime in cel mai scurt timp.

Fazele ortopedice de tratament scurteaza sau chiar elimina etapa de corectare ortodontica. Etapa ortopedica se face in dentitia temporara mixta si mai putin in cea permanenta. Cooperarea din partea copiilor este mai buna in etapa ortopedica, deoarece li se pare interesant sa poarte aparat dentar. In perioada de preadolescenta si adolescenta, cu cat se scurteaza perioada de tratament, cu atat mai bine, deoarece pacientii nu prea isi doresc aparat dentar, atitudinea lor in general fata de societate este mai rebela si igiena este mai defectuoasa.

Cazurile care ar fi necesitat tratament ortopedic in copilarie si nu s-a efectuat, ajung sa se trateze in perioade mai lungi de timp, sunt mai costisitoare si se pot complica cu necesitatea extractiilor dentare din cauza incongruentei dento-alveolare (adica oase mici si dinti mari) sau a diferitelor tipuri de interventii  chirurgie ortognata.

 

Perceptia generala este aceea ca problemele ortodontice pot fi rezolvate numai in perioada in care au erupt toti dintii permanenti, ceea ce este fals. Este adevarat ca in perioada copilariei se pot rezolva probleme atat ortopedice, cat si ortodontice, insa oamenii trebuie sa fie bine informați asupra faptului ca la medicul ortodont se poate apela indiferent de varsta.

Copiii intre 5 si 7 ani ar trebui sa fie evaluati de catre medicul ortodont pentru a se putea depista din timp probleme severe de crestere osoasa sau inghesuire dentara si a se putea corecta in perioada de crestere a copilului.

Nu este obligatoriu sa se faca vreun fel de tratament la aceasta varsta, dar o evaluare timpurie poate sa faca diferenta intre un tratament in etape ortopedice si ortodontice ale copilului si un tratament ortodontico chirurgical la varsta adulta, sau evitarea unor probleme grave de parodontoza la varsta adulta.

Problemele de respiratie orala (respiratia pe gura in loc de repiratia pe nas), alergiile respiratorii, obiceiurile vicioase, mostenirile genetice, pierderile de spatiu pentru eruptia dintilor permanenti din cauza cariilor dintilor de lapte sau a pierderii acestora din diferite motive, conduc la anomalii dentofaciale de la moderate la severe in perioada de eruptie a dintilor permanenti.

Faptul ca dentitia temporara sau ”de lapte” se schimba, nu inseamna ca trebuie sa-i acordam mai putina importanta, din contra. De la dentitia temporara, un medic ortodont cu experienta poate sa anticipeze ce probleme ortopedice sau ortodontice pot aparea la acel copil. De la igiena si atentia care se acorda dintilor temporari ne putem face o idee despre cat de informati sau mai putin informati din punct de vedere educatie dentara suntem.

Tratamentul la varsta mai mica ne ofera oportunitatea sa:

  • ghidam cresterea oaselor tinere ale fetei creand un mediu mai bun pentru noii dinti care erup pe arcada;
  • ghidarea dintilor in eruptie in pozitie optima;
  • sa regularizam latimea maxilarelor;
  • sa micsoram riscul traumelor asupra dintilor frontali aflati in pozitie protruziva;
  • sa corectam obiceiuri vicioase care ne cauzeaza probleme de crestere si eruptie dentara;
  • sa mentinem sau sa castigam spatiu pentru dintii permanenti care trebuie sa erupa;
  • reduce sau elimina problemele de inghitire sau vorbire;
  • simplifica sau scurteaza timpul de tratament corectiv necesar cand au erupt toti dintii permanenti;
  • reduce posibilitatea ca unii dinti sa nu poata erupe si sa ramana blocati in maxilare (dintii impactati);
  • mentine sau recupereaza spatiul pierdut necesar eruptiei celorlalti dinti permanenti.

Medicul ortodont este singurul  specialistul dentar care isi dedica viata corectarii dintilor si oaselor incorect pozitionate. Dintii, si uneori fetele sunt schimbate prin tratamentul ortodontic; De aceea, este foarte important ca tratamentul sa se faca in mod corect. Un specialist in ortodontie si ortopedie dentofaciala este expert in miscarea dintilor, poate ajuta oasele sa creasca corect si poate lucra cu dumneavoastra sa  ajute sa va asigurati ca dintii sa ramana in pozitia corectata. Sa stiti ca, companiile de asigurari platesc tratamentele ortodontice doar o data in viata. Faceti in asa fel incat specialistul in ortodontie sa o faca corect de prima data.