Articole Medicale

Inapoi la categorie

Importanta detartrajului

Importanta detartrajului

Detartraj-periaj-profesional

De multa vreme s-a observat ca lipsa igienei bucale sau efectuarea defectuoasa a acesteia cauzeaza depunerea, la suprafata dintilor a tartrului.

Primul semn al tartrului este inflamarea gingiilor sau sangerarea lor frecventa la periaj.

La inceput, tartrul este alb-galbui. In timp, de la alimentele consumate si uneori de la tigari, el capata culoarea maronie. Apare intr-un interval de 12-24 de ore de la ultimul periaj, ducand la formarea cariilor si la aparitia bolilor parodontale.

Detartrajul este absolut necesar pentru prevenirea bolii parodontale, dar și pentru incetinirea evoluției sale. Tartrul poate aparea la orice varsta, atat la adulți, cat și la copii. Indepartarea tartrului se poate face numai de catre medic prin detartraj.

Detartrajul face parte, in mod obligatoriu, din cadrul igienei buco-dentare si a prevenirii imbolnavirii gingiilor.


In functie de localizarea lui pe dinte in raport cu marginea gingivala, tartrul dentar poate fi supragingival sau subgingival. Zonele predispuse la depunerea tartrului sunt: fata interna a dintilor de jos, fata dinspre obraz a molarilor de sus, dintii nefolositi in masticatie, dintii inghesuiti, zonele in care igienizarea este neglijata, suprafetele puntilor si protezelor dentare.

Multi pacienti fac greseala de a se opune detartrajului pe care medicul il practica, in mod curent, chiar de la prima sedinta, facand obiectia ca inlaturarea pietrei le-ar slabi dintii.

Medicul va trebui sa-l convinga pe pacient ca inlaturarea pietrei nu numai ca nu-i poate aduce niciun neajuns, ci dimpotriva, este o interventie absolut necesara unei bune stari a dintilor.

Detratrajul se poate realiza manual, cu ajutorul ultrasunetelor sau cu instrumentar sonic.

Este recomandat ca un detartraj sa se efectueze o data la 6 luni, pentru pacientii cu lucrari fixe si implanturi o data la patru luni, iar fumatoriiar trebui sa efectueze aceasta operatiune o data la 3 luni. Dupa detartraj este posibil sa mai ramana mici depozite de tartru care se pot indeparta printr-un periaj profesional.


In concluzie, trebuie sa se stie ca detartrajul face parte, in mod obligatoriu, din cadrul igienei buco-dentare si a prevenirii imbolnavirii gingiilor.