Articole Medicale

Inapoi la categorie

Incidenta problemelor ortodontice in tara noastra

Un studiu de piata, realizat de clinica dentara Ortodent pe un esantion de 1211 subiecti, arata ca 53,84% din totalul persoanelor care apeleaza la un medic ortodont, este reprezentat de copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 16 ani.

Astfel, copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 11 ani reprezinta 40,63%, din care 56,71% sunt de sex feminin, iar cei cu varsta intre 11 si 16 ani detin un procentaj de 13,21%, din care 60,63% sunt de sex feminin.

albirea dintilor 2Educatia ortodontica la adultii tineri, cu varsta cuprinsa intre 17 si 25 de ani, este aproape inexistenta, doar un procent de 13,13% dintre adultii tineri cu varsta cuprinsa intre 17 si 25 de ani solicita ajutorul unui medic ortodont.

Doar un procent de 29% dintre adulti cu varsta cuprinsa intre 26 si 45 de ani apeleaza la un medic ortodont. Din acest procent foarte mic aproximativ 78% sunt femei si doar 22% sunt barbati.

Aceasta tendinta deriva din faptul ca educatia ortodontica nu este la cote foarte inalte, perceptia generala fiind aceea ca problemele ortodontice pot fi rezolvate numai in perioada de crestere, ceea ce este fals. Este adevarat ca in perioada copilariei se pot rezolva probleme atat ortopedice, cat si ortodontice, insa oamenii trebuie sa fie bine informati asupra faptului ca la medicul ortodont se poate apela indiferent de varsta.

Preventia si tratamentul problemelor ortodontice sunt mai accentuate in mediul urban, intrucat in mediul rural informatia ajunge mai greu, iar institutiile medicale nu au medici specialisti in ortodontie.