Articole Medicale

Inapoi la categorie

Metode pentru albirea dintilor

Exista doua metode principale pentru albirea dintilor cu gel – una facuta cu un gel cu concentratie mare, alta cu gel cu concentratie mica. Albirea cu concentratie mare se poate face fie in cabinetul stomatologic, fie acasa. Efectuarea albirii acasa se realizeaza cu gel carbamida peroxid cu concentratie mare, gel care poate fi procurat de pe internet, in farmacii sau in depozitele de materiale dentare si sunt mai ieftine decat procedura in cabinetul stomatologic.

Albirea dintilor se realizeaza aplicand agentul oxidant pe dinti cu ajutorul gutierelor, pentru o scurta perioada de timp, obtinand rezultate rapide. Ideal este ca gutierele sa fie individualizate ca sa mentina gelul in interiorul acestora, asigurand o o expunere uniforma si completa a dintilor la gel. Gutierele trebuie sa se tina in mod normal pe dinti 15-20 minute. Gutierele se dau jos si se repeta procedura de inca doua ori.

Majoritatea procedurilor in cabinet folosesc un start protector intarit cu lumina ultravioleta care este adaptat pe gingie si papila interdentara, pentru a reduce riscul de ardere chimica a tesuturilor moi expuse gelului.

Agentul de albire in aceste cazuri este fie carbamida peroxid, care se transforma in gura pentru a forma hidrogen peroxid, fie direct hidrogen peroxid. Gelul de albire in general este carbamida peroxid cu concentratie 10-30% (este recomandat 15%) , care in mare este echivalentul hidrogenului peroxid cu concentratie 3-10%.

Albirea cu gel de concentratie mica are efect mai lent,  si in general se efectueaza acasa. Pentru acesta se efectuaza gutiere subtiri care mentin gelul de concentratie mai slaba in contact cu dintii mai multe ore pe zi (de obicei toata noaptea), pe o perioada de 5-14 zile.

Rezultatele variaza, la unele persoane se obtin rezultate in cateva zile, la altele se observa rezultate minime sau deloc.Agentul de albire este in general mai mic de 10% hidrogen peroxid, in asa fel incat iritarea tesuturilor moi din jurul dintilor este minimizata. Medicul stomatolog si unele laboratoare dentare pot fabrica gutiere personalizate care maresc considerabil rezultatele albirii.

In conditii normale, albirea produce schimbari foarte mari in aspectul cosmetic al dintilor patati; cu toate acestea, unele pete nu raspund la agentul de albire.

Petele datorate tratamentelor cu tetraciclina pot sa necesite perioade mai mari de albire, deoarece necesita mai mult timp  ca agentul de albire sa ajunga la nivelul dentinei. Petele albe de decalcificare pot sa se albeasca mai tare si sa devina mai vizibile.

Albirea este mai putin efectiva daca dintii au pete albe, carii sau pacientul prezinta gingiile inflamate. De asemenea este mai putin efectiva daca dintele original are o culoare cu tenta spre gri. Efectul cel mai mare se obtine la dintii galbeni si colorati.