Articole Medicale

Inapoi la categorie

Riscurile privind albirea dintilor

Efectele secundare privind albirea dintilor include: arsuri chimice cu gel de albire (daca un oxidant cu concentratie mare ajunge in contact cu tesut moale neprotejat, acre poate albii sau colora mucoasa), sensibilitate dentara si supraalbire. Recidiva, sau disparitia albirii dintilor este de asemenea un efect secundar, in general cu albirile intensive.

Un studiu recent efectuat de Kugel et al. Arata ca jumatate din albirea dintilor initiala oferita de alborea intensiva in cabinet a fost pierduta in decurs de 7 zile. Recidiva apare cand o mare proportie de albire a dintelui se datoreaza deshidratarii dintelui (cauza importante in aparitia sinsibilitatii). Pe masura ce dintele se rehidrateaza, culoarea lui revine la culoarea de unde a plecat.

Efectele secundare care apar cel mai frecvent sunt o crestere temporara a sensibilitatii dintilor si usoara iritatie a tesuturilor moi ale gurii, in special ale gingiilor. Sensibilitatea dintilor, de cele mai multe ori, apare in primele etape ale tratamentului de albire. Aceste situatii sunt temporare si dispar in 1-3 zile dupa terminarea tratamentului.

Persoanele cu sensibilitate dentara si a gingiilor, cu retractii gingivale si/sau reconstructii dentare defectuoase trebuie sa consulte medicul stomatolog inainte de a folosi un sistem de albire a dintilor.

Persoanele care sunt sensibile la hidrogen peroxid (agentul de albire) nu trebuie sa incerce produse de albire a dintilor inainte sa consulte medicul stomatolog. De asemenea, expunerea prelungita la agenti de albire pot dauna smaltului dintilor. Acesta este cazul produselor de albire acasa care contin acizi de fructe.

Albirea nu este recomandata copiilor sub 16 ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca, camera pulpara(zona in care se afla nervul dintelui) este largita pana la aceasta varsta.

Albirea dintilor in aceste cazuri poate irita nervul dintelui si dintii sa devina sensibili. De asemenea albirea dintilor nu este recomandata femeilor insarcinate sau a celor care alapteza.

Albirea dintilor in mod normal nu modifica culoarea obturatiilor sau a altor materiale de restaurare dentara. Nu afecteaza portelanul, alte materiale ceramice sau aurul dentar.

Cu toate acestea, poate sa afecteze usor restaurarile din compozit, ciment si amalgam dentar. Albirea dintilor poate restaura culoarea obturatiilor, portelanului si a altor materiale ceramice daca ele s-au colorat in timp cu coloranti din alimentatie, bauturi sau tutun.