Articole Online

Totul despre aparatul dentar – Ce trebuie să știi?

 1. Ce este un aparat dentar?
 2. Ce face aparatul dentar?
 3. De ce trebuie să purtăm un aparat dentar?
 4. Există o vârstă potrivită pentru a purta aparat dentar?
 5. Beneficiile purtării unui aparat dentar
 6. Câte tipuri de aparate dentare există?
 7. Cât timp trebuie să purtăm un aparat dentar?
 8. Îngrijirea dinților în timpul purtării unui aparat dentar
 9. Ce preț are un aparat dentar?
 10. 5 motive să porți un aparat dentar

Ce este un aparat dentar?

Un aparat dentar reprezintă sistemul prin intermediul căruia medicul ortodont aplică o forță pe dinți pentru a-i deplasa în poziția corecta și a schimba dinamica și relația dintre aceștia, obținând astfel un rezultat funcțional și estetic. Aparatul dentar este folosit în ortodonție – specialitatea stomatologiei ce presupune diagnosticarea, prevenția și tratamentul malpozitiilor dentare și faciale. Aceasta se ocupă cu studiul și tratamentul malocluziilor (mușcăturilor incorecte), care pot fi rezultatul poziției incorecte a dinților sau inconcordanței arcadelor dentare. Astfel, aparatele dentare (ortodontice sau ortopedice) sunt utilizate pentru corectarea anomaliilor prin mișcarea dinților și a oaselor.

Ce este un aparat dentar

Ce face aparatul dentar?

În cazul copiilor, un aparat dentar poate corecta în perioada de creștere problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, neconcordanțele între mărimea dinților și arcadele dentare, poate să ghideze erupția dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor corectă, în așa fel încât în momentul în care toți dinții permanenți au erupt să nu mai fie cazul de alte corecții sau necesitatea corecțiilor să fie minimă.

O altă mare problemă pe care aparatele dentare o pot rezolva în perioada de creștere este eliminarea obiceiurilor vicioase și repararea problemelor osoase și dentare pe care acestea le-au cauzat (de exemplu: suptul degetului, mușcarea buzei inferioare, poziția incorectă a limbii în cavitatea orală, respirația orală etc.)

În cazul adulților, un aparat dentar poate corecta poziția incorectă a dinților, cât și ocluzia (mușcătura), însă nu poate corecta anomaliile osoase grave, în aceste cazuri, mai rare, acesta pregătește pacientul pentru ca o incongruența majoră osoasă să poată fi corectată chirurgical, într-un anumit moment al tratamentului ortodontic. Aceste aspecte îți vor fi explicate pe larg de către noi în cadrul consultației, pentru ca tu să cunoști de la începutul tratamentului toate detaliile și toate opțiunile pe care le ai, astfel încât să poți lua cea mai potrivită decizie pentru tine.

De ce trebuie să purtăm un aparat dentar?

O dantură corect aliniată este o dantură sănătoasă și frumoasă, deoarece:

 • dinții înghesuiți sunt greu de curățat și pot duce, astfel, în viitor la apariția cariilor în zonele în care accesul periuței este îngreunat, la probleme gingivale și de pierdere osoasă (așa zisa boală parodontală mecanică);
 • un zâmbet frumos reprezintă cu siguranță un motiv în plus pentru a ne simți mai încrezători, studiile în domeniu dovedind că un pacient care beneficiază de tratament ortodontic poate cunoaște o îmbunătățire a vieții sociale și a oportunităților în carieră în urma acestuia.

aparat dentar

Există o vârstă potrivită pentru a purta aparat dentar?

Dinții sănătoși pot fi mișcați la orice vârstă, așadar nu există “prea târziu”, deoarece orice adult poate beneficia de aparat dentar. Dacă ești sau nu un candidat potrivit pentru aparat dentar nu depinde de vârstă, ci de starea de sănătate a danturii, starea generală de sănătate și tipul problemei pe care dorești să o rezolvi.

Beneficiile purtării unui aparat dentar

 • Igiena corectă – dinții înghesuiți sunt dificil de curățat, iar placa bacteriană care se depune în timp poate constitui o cauză majoră a degradării dinților sau chiar a pierderii acestora;
 • Dinți fără uzură – o mușcătură incorectă poate duce la uzura permanentă a dinților și chiar la pierderea acestora. Tratamentul ortodontic poate preveni acest scenariu;
 • Reducerea riscului de parodontoză – dinții înghesuiți și greu de curățat, mușcătura incorectă reprezintă cauze ale parodontozei;
 • Reducerea riscului de probleme la articulațiile temporo-mandibulare – deteriorarea și durerea articulațiilor temporo-mandibulare pot fi cauzate de alinierea incorectă a dinților și de o funcționare incorectă în masticație;
 • Fonație fără dificultăți – în anumite cazuri, dificultățile de vorbire și pronunție sunt cauzate de alinierea incorectă a dinților și maxilarului;
 • Încredere în propria persoană – de multe ori, prima impresie este puternică, iar un zâmbet atractiv, de care ești mândru/ă, sporește gradul de încredere și îți dă o stare de bine.

aparat dentar durere

Tratmentul ortodontic este dureros?

Poți simți un ușor disconfort în primele zile de purtare a oricărui tip de aparat dentar și în zilele imediat următoare după vizita regulată la medicul ortodont, dar acesta dispare în decurs de 2-3 zile.

Află și aici mai multe despre aparatele dentare.

Câte tipuri de aparate dentare există?

Medicul ortodont are acum la dispoziție o varietate de metode de tratament, în funcție de particularitatea fiecărui caz și de rezultatele dorite. Clasificarea aparatelor dentare este următoarea:

Aparate dentare fixe

Așa cum spune și numele, ortodontul le fixează, apoi reglează sârmele în cadrul controalelor

  1. Ortodontice – Metoda clasică de îndreptare a dinților este cu aparatele fixe, care au la baza aplicarea bracketsilor pe dinți. Aceștia pot fi fabricați din diverse materiale și sunt actionați prin intermediul unei sârme, cu ajutorul căreia se aplică o anumită presiune pe dinți, pentru a-i deplasa în poziția corectă.

Aparatele dentare fixe pot fi:

  • Aparat dentar clasic: aparat dentar metalic
  • Aparat dentar estetic: aparat dentar ceramică, aparat dentar safir
  • Aparat dentar invizibil: aparat dentar lingual. Din punct de vedere estetic, s-au facut progrese însemnate în ceea ce privește aparatele dentare, existând acum și varianta aparatelor dentare invizibile sau linguale (care se aplică pe partea interioară a dinților). De exemplu, aparatul dentar Incognito este un dispozitiv fix, aplicat pe partea interioară a danturii și realizat prin intermediul tehnologiei computerizate CAD/CAM. Bracketsii sunt realizați din aliaj de aur antialergic.
 1. Ortopedice (ex: disjunctor) – citește mai multe despre aparatele din ortopedia dento-facială aici.

Aparate dentare mobile pot fi îndepărtate și aplicate în orice moment de către pacient. Ele sunt de mai multe tipuri:

 1. Ortodontice
  • Gutierele sunt ca niște mănuși transparente pentru dinți, sunt fizionomice și purtate cu multă conștiinciozitate dau rezultate rapide. Putem trata o serie de probleme precum migrații minore ale dinților, dinți cu spații mici între ei, ocluzii (mușcături) incorect aliniate, în funcție de serveritatea problemei.
   În cadrul sistemului SureSmile există posibilitatea îndreptării dinților cu ajutorul gutierelor, poți citi mai multe detalii aici. Invisalign îndreaptă dinții folosind o serie de aliniatori detașabili aproape invizibili, care sunt adaptați special la dinții tăi. Pe măsură ce se înlocuiește fiecare aliniator, la două săptămâni, dinții tăi vor migra – puțin câte puțin, săptămână după săptămână, deplasându-se treptat spre poziția finală proiectată.
 2. Ortopedice
  • plăcile ortodontice ancorate la arcada dentară cu ajutorul unor elemente de ancorare (croșete din sârmă);
  • aparate lipsite de elemente de ancorare, iar menținerea lor în cavitatea bucală se face în mod reflex, prin intermediul contracției musculare (miofuncționale).

În concluzie, aparatele dentare sunt de 2 tipuri: fixe și mobile. Aparatele ortodontice fixe sunt reprezentate de bracketsi (pot fi aparate dentare metalice, aparate dentare ceramice, aparate dentare safir) și de aparatele funcționale (disjunctor, arc lingual, bite plate) care se utilizează mai frecvent la copii, în perioada de creștere. Aparatele dentare mobile sunt gutierele și plăci ortodontice cu elemente de ancorare (croșete).

Aparatele dentare fixe cu braketsi pozitionați pe fața externă a dinților sunt cele mai folosite de către medicii ortodonți pentru tratament. Poți opta pentru braketsi metalici, acele steluțe metalice care se montează pe fiecare dinte sau pentru braketsi estetici, din ceramică sau safir, care au o culoare foarte apropiată de cea a dinților, astfel încât sunt foarte greu sesizabili de către cei din jur.
O altă opțiune pe care o oferim pacienților sunt braketsii linguali, adică cei care se montează pe interiorul dinților, fiind practic invizibili. Aceasta este varianta cea mai estetică, însă are dezavantajului prețului, care este mai crescut.

Tipuri de aparate dentare folosite la Ortodent

Aparatele dentare pe care le folosim în clinica Ortodent sunt:

 • aparate ortodontice fixe: bracketsi metalici, bracketsi ceramici și linguali, disjunctoare, bite plate, arcuri linguale;
 • aparate ortodontice mobile: gutiere, miofuncționale.

Tipuri de aparate dentare

Cât timp trebuie să purtăm un aparat dentar?

purtăm un aparat dentar

Durata unui tratament ortodontic variază în funcție de fiecare caz. În cazul adulților, de obicei, vorbim de o perioadă între 6 luni și 2 ani, adică de la cazuri ușoare ce implică doar alinierea dinților (6 luni) până la cazuri mai complexe ce implică corecturi ale mușcăturii (2 ani – 2 ani și jumătate). Alte variabile care modifică durata de tratament sunt tipul de tratament ales de către tine, dar și gradul tău de cooperare.

În clinica noastră ai și opțiunea tratamentului cu tehnologia SureSmile care reduce durata acestuia cu 25-30%. Cu SureSmile, dinții nu se mișcă mai repede, ci se mișcă mai eficient deoarece sunt ghidați încă de la început către poziția lor finală cu ajutorul sârmelor personalizate. Pe baza diagnosticului se stabilește planul de tratament și se face simularea tridimensională cu obținerea modelului 3D a ceea ce dorim să obținem în urma îndreptării dinților.

Îngrijirea dinților în timpul purtării unui aparat dentar – “Ghid de instrucțiuni”

Obținerea unui rezultat optim depinde și de tine! Iată ce poți face pentru a asigura succesul tratamentului ortodontic:

 • menține o bună igienă orală;
 • urmează instrucțiunile medicului ortodont;
 • vino la consult atunci când trebuie – ajustarea aparatelor dentare se face la un interval de 4 până la 6 săptămâni;
 • urmează sfaturile legate de alimentele pe care este bine să le eviți în timpul tratamentului. Poartă retainer-ul sau gutiera la sfârșitul tratamentului, pentru a împiedica recidiva. Chiar și după perioada de purtare a mijloacelor de contenție, este normal ca anumiți dinți să se miște puțin, întrucât ligamentele au memorie și tind să recidiveze. Rareori însă recidiva este atât de pronunțată, încât să fie nevoie de folosirea unei metode de îndreptare a dinților. La Ortodent, recomandăm purtarea contenției pe toată durata vieții în cazul în care s-a facut tratamentul în perioada adultă. Dacă tratamentul s-a făcut în perioada copilăriei (până la 13-14 ani), recomandăm purtarea contenției până la 20-21 de ani, atunci când se termină complet creșterea osoasă și s-au evaluat molarii de minte, pentru a evita chiar și cel mai mic grad de recidivă.

pret aparat dentar

Ce preț are un aparat dentar?

Probabil vă întrebați ce preț are un aparat dentar în România? Costurile serviciilor ortodontice sunt cu 15-20% mai mici față de Franța, Germania și Elveția, cu aproximativ 30% față de Anglia și cu 20% mai mici comparativ cu SUA, estimează medicul ortodont Emilia Milicin.

În clinica Ortodent costul tratamentului depinde de durata lui, de nevoile fiecărui pacient și acoperă tot planul de tratament, adică materialele, toate consultațiile, igienizările necesare, indiferent de numărul lor. Încă de la început, după consultațiile inițiale și diagnostic, vei primi prețul total al întregului tratament, astfel că vei ști exact despre ce sumă este vorba și ai posibilitatea să achiți în rate. Mai mult, tratamentul este garantat pe viață și beneficiezi de un control gratuit la 6 luni, pentru tot restul vieții, în condițiile în care respecți indicațiile noastre după terminarea tratamentului ortodontic.

De exemplu, tratamentul cu bracketsi (plăcuțe ce se fixează pe dinți, componente ale aparatului dentar) pe o perioadă de 6 luni costă între 3.150 și 3.950 de euro, în funcție de materialul ales. Tratamentul pentru 1 an se ridică la costuri de 3.950-4.850 euro, iar cel pe 2 ani, între 5.400 și 6.200 de euro, preț care include materiale, consultații, aparate de contenție la finalul tratamentului și consultațiile de control periodic după terminarea tratamentului ortodontic. În anumite situații, sunt necesare anumite sisteme ajutătoare sau compensatorii, în funcție de problematica pacientului, care pot modifica aceste prețuri, dar vi se vor comunica toate aceste situații de la început, în timpul ședinței de diagnostic și stabilirea planului de tratament.

Mai discret, dar mai scump este tratamentul cu bracketsi linguali (aparat dentar fixat în spatele dinților), al cărui cost se situează între 6.500 și 7.800 de euro.

Costurile aparatelor ortopedice, care se folosesc până să erupă toți dinții permanenți, sunt mai mici (variază între 720 și 1000 de euro), avantajul fiind că putem să evitam sau să scădem din timpul de purtare a bracketsilor în momentul în care au erupt toți dinții, implicit scădem costurile totale de tratament.

Astfel, în clinica noastră, când vorbim despre prețul unui aparat dentar, nu ne referim numai la aparatul în sine, ci spunem, de fapt, prețul tratamentului ortodontic complet, adică materialele necesare pentru cele două arcade, consultații până la finalul procesului de îndreptare a dinților, restul materialelor și a altor consumabile necesare pe parcursul tratamentului, aparatele de contenție de la final și igienizări incluse în tratament pe perioada tratamentului activ, la indicațiile medicului.

Totodată, la clinica dentară Ortodent pacienții beneficiază de 20% reducere la tratamentul de albire a dinților de la final. În plus, au garanție pe viață la tratamentul ortodontic dacă țin cont de toate indicațiile post-tratament, consultațiile fiind gratuite la fiecare 6 luni.

5 motive să porți un aparat dentar

 1. Un zâmbet de invidiat. Desi tratamentul poate dura o perioadă lungă de timp, alegerea unui aparat dentar poate reda zâmbetul pe care ți l-ai dorit dintotdeauna. Vei putea zâmbi fără a-ți ascunde dantura și vei avea mult mai multă încredere în tine;
 2. Funcționalitate corectă. Având în vedere că aproximativ 2% din populația globului are dinții perfecți, trebuie să ne îngrijoram atunci când aspectul estetic al danturii noastre are de suferit. Îndreptarea dinților nu reprezintă doar estetică. Principalul punct care se urmărește într-un tratament ortodontic este obținerea unei funcționalități corecte. Dacă funcționează bine, este și frumos, însă acest lucru nu se aplică și invers. Dacă este frumos nu înseamnă neapărat că este și funcțional;
 3. Îl poți purta la orice vârstă. Dinții aflați în poziție incorectă, precum și mușcătura incorectă se pot corecta la orice vârstă, copil sau adult. Problemele de ortodonție se pot rezolva mult mai ușor în perioada copilăriei, în perioada de creștere, dar nu este exclusă remedierea lor și în perioada adultă;
 4. Mușcătura corectă. Beneficiul cel mai important este o mușcătura corectă, care este mai puțin expusă la formarea cariilor, a fracturilor dentare, a problemelor parodontale;
 5. Digestie mai bună. Cercetări făcute în diverse centre de cercetare (Universitatea Baylor – Facultatea de Stomatologie) au descoperit că malocluziile (nealinierea dinților sau relația incorectă dintre dinții celor două arcade dentare) interferează cu abilitatea de a mesteca și de a rupe alimentele, lucru care ne afectează digestia și până la urmă sănătatea generală a organismului.
clinica ortodent
Clinica Ortodent

4/537 ratings


Comentarii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar că am citit Politica de confidențialitate și îmi dau consimțământul că datele personale să fie prelucrate în vederea publicării comentariului meu.