Articole Online

Erupția dinților de lapte, dinților permanenți, măselelor de minte

Noi, oamenii, avem 20 de dinți de lapte (inclusiv caninii și molarii de lapte) și 32 de dinți permanenți (inclusiv molarii de minte). Sunt 12 dinți permanenți în plus față de dinții de lapte, câte 3 pe fiecare parte (stânga, dreapta, sus, jos).

Măseluțele de lapte vor fi înlocuite ulterior de premolari, nu de molari, dar la dinții de lapte se numesc molari temporari. Primele măsele permanente cresc în spatele ultimelor măseluțe de lapte, nu înlocuiesc nimic.

Când ne naștem avem deja toți mugurii dințișorilor de lapte, iar o parte dintre mugurii dinților permanenți sunt deja în formare, dacă am face o radiografie, i-am vedea cu siguranță. Ceilalți se formează pe parcurs.

Eruptia dinților de lapte

Primii dințișori de lapte încep să apară pe la 6 luni, iar pe la 2 ani și jumătate erupția lor ar trebui să fie definitivată, atât a celor din față, cât și a caninilor și măseluțelor. Totuși, în zilele noastre, perioada de timp în care apar dințișorii de lapte este mai mare, la unii bebeluși pot apărea mai devreme de 6 luni (sunt și bebeluși care se nasc cu dinți), la alții mult mai târziu, chiar și în jurul vârstei de 1 an. De asemenea, nici dacă până la 2 ani și jumătate nu au crescut toți dinții de lapte nu este o problemă. De fapt, în momentul în care primii apar mai târziu, și terminarea erupției va fi întârziată, și începutul schimbării dinților, toate aceste etape sunt interconectate.

Atunci când erup dințișorii, gingia se poate umfla mai mult sau mai puțin, în funcție de fiecare bebeluș. Jucăriile speciale pentru erupția dinților de lapte îl ajută să treacă mai ușor peste această perioadă. Aceste jucării pot fi răcite, de aceea amorțesc ușor gingia, așa că bebelușul le strânge tot mai mult între gingii, atenuând durerea și ”subțiind” gingia, astfel încât dințișorii să o străpungă mai ușor. În plus, multe dintre aceste jucării au niște protuberanțe care ajută, de asemenea, la subțierea gingiei. Oricum, în această perioadă, ei au tendința de a băga ”tot ce prind” în guriță, tocmai pentru a-și diminua durerea, astfel că jucăriile special concepute sunt mult mai sigure. La copiii mici nu este nevoie de intervenția medicului stomatolog pentru a cresta gingia. Într-adevăr, gingia se umflă, dar până la urmă dintele sparge gingia și erupe.

Erupția dinților permanenți

Începând de la 6 ani și până pe la 12 ani, dinții de lapte sunt înlocuiți de dinții permanenți. Măseluța de lapte este înlocuită de premolar, prima măsea permanentă iese în spatele dinților de lapte, pe la 6 ani, apoi măseaua de 12 ani și molarul de minte după 16 ani.

În principiu, istoricul este foarte important, în funcție de când au erupt dinții de lapte, mai devreme sau mai târziu, așa vor erupe și dinții permanenți. De aceea, ortodontul și stomatologul întreabă părinții dacă îți mai amintesc când au ieșit primii dințișori, primele măseluțe, evaluarea făcându-se și în funcție de aceste etape.

În cazul pierderii unui dinte de lapte cu mult timp înainte de apariția celui definitiv, din cauza faptului că este folosită în masticație, gingia se fibrozează, devine dură, iar dintele va ieși mai greu. Copiii evită să perieze gingia dacă este umflată, îi doare, însă trebuie să îi învățați să își învingă această teama, deoarece prin periaj o ”înmoaie/subțiază” și ajută dintele să erupă mai ușor, la fel ca la bebeluși (când erup dinții de lapte).

În cazul în care se ajunge în situația în care gingia se deformează, dintele nu reușește să spargă și se depășește mult momentul mediu de erupție, dintele poate fi ajutat. De exemplu, eu folosesc un spray cu anestezic și cu ajutorul unor bețișoare ”pilesc” puțin gingia, astfel încât dintele să o spargă mai ușor.

Cazurile în care se decupează gingia cu bisturiul sunt rare, în aceste situații stomatologul taie o felie, astfel încât cele două părți ale gingiei să nu aibă timp să se unească, rănile din gură vindecându-se mai repede decât în alte părți ale organismului.

Dinții permanenți se formează în os și pe măsură ce cresc distrug rădăcina celor de lapte, iar aceștia din urmă cad pentru că nu mai au susținere în rădăcină. Acesta este principiul.

Sunt persoane care rămân cu dinți de lapte toată viața și nici nu știu acest lucru, iar dinții permanenți sunt în os sau lipsesc mugurii. Dinții de lapte sunt ușor de recunoscut, deoarece au altă formă și dimensiune. În funcție de tipologia mușcăturii, în cadrul unui consult ortodontic vom stabili dacă și cât îi putem menține, căci există și posibilitatea ca în timp să li se scurteze rădăcinile și să nu mai poată fi funcționali.

Erupția măselelor de minte 

Măselele de minte pot erupe începând cu 16 ani și ”120 de ani”, adică oricând în timpul vieții. Mulți oameni spun că nu le-au ieșit măselele de minte și că nu le au, doar la o radiografie putem vedea exact dacă există sau nu mugurii măselelor de minte, ei pot rămâne în interiorul osului toată viața.

Dacă ne uităm la o radiografie a unui copil de 6 ani, este posibil să nu vedem mugurii măselelor de minte, dar asta nu înseamnă că nu sunt acolo, tocmai de aceea marja de timp în care ei ies este atât de mare. Dacă mugurii încep să se formeze târziu, tendința de a erupe este  târzie. Dacă mugurii apar încă de la 6-7 ani, atunci ies mai devreme.

Dacă măselele de minte nu au loc să crească, vor rămâne în os, situație care generează risc de chist, chistul distruge osul, osul poate să se fractureze din cauza faptului că nu mai are rezistență. Astfel, evaluarea trebuie făcută în copilărie, pentru a se lua măsuri din timp.

Spălatul dinților, obligatoriu de la primul dințișor

În momentul în care a apărut primul dințișor de lapte, trebuie să începem să îi spălăm pe dinți, dimineața și seara. La început, bebelușilor nu le place senzația, se strâmbă, dar trebuie să insistăm, pentru a-i învăța cu senzația și a le crea de mici acest obicei.

Pentru bebeluși există paste de dinți speciale, fără fluor, cu diverse arome de fructe (zmeură, căpșune, banană etc.), gustul îi poate atrage, mai ales mai târziu, când începeți să comunicați și vă pot spune care sunt preferințele lor. Pasta de dinți pentru copii nu are fluor pentru că există riscul să o înghită și să crească nivelul de fluor ingerat, el având o anumită limită admisă în organism.

Însă, mai târziu, pe măsură ce cresc, le puteți da și o pastă de dinți puțin mai abrazivă (pentru că ajută la curățarea dinților) și cu fluor (această substanță întărește smalțul dinților din exterior și ajută la prevenirea cariilor, dintele fiind deja format, putem începe să întărim suprafața externă).

În concluzie, este important să urmărim erupția dinților, astfel încât dacă există probleme, să putem lua măsuri din timp și vă invit să citiți și acest articol, în cadrul căruia am explicat ce situații se pot ivi și cum le rezolvăm.

Dr. Emilia Milicin

Medic primar specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială


0/50 ratings


Comentarii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar că am citit Politica de confidențialitate și îmi dau consimțământul că datele personale să fie prelucrate în vederea publicării comentariului meu.