Articole Online

Importanța detartrajului

Importanta-detartrajului

De multă vreme s-a observat că lipsa igienei bucale sau efectuarea defectuoasă a acesteia cauzează depunerea, la suprafața dinților a tartrului.

Primul semn al tartrului este inflamarea gingiilor sau sângerarea lor frecventă la periaj.

La început, tartrul este alb-gălbui. În timp, de la alimentele consumate și uneori de la țigări, el căpătă culoarea maronie. Apare într-un interval de 12-24 de ore de la ultimul periaj, ducând la formarea cariilor și la apariția bolilor parodontale.

Detartrajul este absolut necesar pentru prevenirea bolii parodontale, dar și pentru încetinirea evoluției sale. Tartrul poate apărea la orice vârstă, atât la adulți, cât și la copii. Îndepărtarea tartrului se poate face numai de către medic prin detartraj.

Detartrajul face parte, în mod obligatoriu, din cadrul igienei buco-dentare și a prevenirii îmbolnăvirii gingiilor.
În funcție de localizarea lui pe dinte în raport cu marginea gingivală, tartrul dentar poate fi supragingival sau subgingival. Zonele predispuse la depunerea tartrului sunt: fața internă a dinților de jos, fața dinspre obraz a molarilor de sus, dinții nefolosiți în masticație, dinții înghesuiți, zonele în care igienizarea este neglijată, suprafețele punților și protezelor dentare.

Mulți pacienți fac greșeala de a se opune detartrajului pe care medicul îl practică, în mod curent, chiar de la prima ședință, făcând obiecția ca înlăturarea pietrei le-ar slăbi dinții.

Medicul va trebui să-l convingă pe pacient că înlăturarea pietrei nu numai că nu-i poate aduce niciun neajuns, ci dimpotrivă, este o intervenție absolut necesară unei bune stări a dinților.

Detratrajul se poate realiza manual, cu ajutorul ultrasunetelor sau cu instrumentar sonic.

Este recomandat ca un detartraj să se efectueze o dată la 6 luni, pentru pacienții cu lucrări fixe și implanturi o dată la patru luni, iar fumătorii ar trebui să efectueze această operațiune o dată la 3 luni.

Detartrajul face parte din măsurile obligatorii de igienă buco-dentară, pentru prevenirea anumitor boli care se manifestă la nivelul gingiilor. Igienizarea completă include: detartraj, air-flow pentru eliminarea colorațiilor și a anumitor pete de pe suprafața dinților și periajul profesional.


0/50 ratings


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar că am citit Politica de confidențialitate și îmi dau consimțământul că datele personale să fie prelucrate în vederea publicării comentariului meu.