Articole Online

Metode pentru albirea dinților

Există două metode principale pentru albirea dinților cu gel – una făcută cu un gel cu concentrație mare, alta cu gel cu concentrație mică. Albirea se poate face fie în cabinetul stomatologic, fie acasă.

Efectuarea albirii acasă se realizează cu gel carbamidă peroxid cu concentrație mică, gel care poate fi procurat de pe internet, în farmacii sau în depozitele de materiale dentare și este mai ieftin decât procedura în cabinetul stomatologic.

Albirea dinților se realizează aplicând agentul oxidant pe dinți cu ajutorul gutierelor. Ideal este ca gutierele să fie individualizate că să mențină gelul în interiorul acestora, asigurând o expunere uniformă și completă a dinților la gel. Gutierele trebuie să se țină în mod normal pe dinți pe parcursul nopții, dimineața se înlătură și se repetă procedura în fiecare noapte sau o dată la două nopti, până la terminarea seringilor de gel recomandate de către medicul stomatolog.

Albirea cu gel de concentrație mică are efect mai lent și, în general, se efectuează acasă. Pentru acesta se efectuează gutiere subțiri care mențin gelul de concentrație mai slabă în contact cu dinții mai multe ore pe zi (de obicei toată noaptea), pe o perioadă de 5-14 zile.

Rezultatele variază, la unele persoane se obțin rezultate în câteva zile, la altele se observă rezultate minime sau deloc. Agentul de albire este în general mai mic de 10% hidrogen peroxid, în așa fel încât iritarea țesuturilor moi din jurul dinților este minimizată. Medicul stomatolog și unele laboratoare dentare pot fabrica gutiere personalizate care măresc considerabil rezultatele albirii.

Majoritatea procedurilor în cabinet folosesc un strat protector întărit cu lumina ultravioletă care este adaptat pe gingie și papila interdentară, pentru a reduce riscul de ardere chimică a țesuturilor moi expuse gelului.

Agentul de albire în aceste cazuri este fie carbamidă peroxid, care se transformă în gură pentru a forma hidrogen peroxid, fie direct hidrogen peroxid. Gelul de albire în general este carbamidă peroxid cu concentrație 10-30% (este recomandat 15%) , care în mare este echivalentul hidrogenului peroxid cu concentrație 3-10%.

În condiții normale, albirea produce schimbări foarte mari în aspectul cosmetic al dinților pătați; cu toate acestea, unele pete nu răspund la agentul de albire.

Petele datorate tratamentelor cu tetraciclină pot să necesite perioade mai mari de albire, deoarece necesită mai mult timp  ca agentul de albire să ajungă la nivelul dentinei. Petele albe de decalcificare pot să se albească mai tare și să devină mai vizibile.

Tratamentele de albire se fac NUMAI dupa un control stomatologic, pentru a va asigura că nu există vreun risc sau contraindicație.

 

Metode pentru albirea dinților
5 (100%) 2 votes