Articole Online

Metode pentru albirea dinților

Este cunoscut faptul că în zilele noastre tot mai multe persoane își doresc dinți cât mai albi și caută diverse metode pentru albirea dinților. De aceea, de-a lungul timpului, specialiștii din stomatologie au dezvoltat diverse tratamente de albire și uneori se dovedește dificilă alegerea unei metode în detrimentul alteia, fie că vorbim de albirea într-un cabinet stomatologic sau acasă.

Iată câteva clarificări despre albirea dinților

Există două metode principale pentru albirea dinților cu gel:

  1. una făcută cu un gel cu concentrație mare (într-o clinică specializată)
  2. alta cu gel cu concentrație mică (acasă)

Așadar, albirea se poate face fie în cabinetul stomatologic, fie acasă, dar NUMAI după un control stomatologic, pentru a vă asigura că nu există vreun risc sau contraindicație. Materialele cu care se realizeaza albirea dentară au de cele mai multe ori la bază peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă.

Albirea dinților acasă

Efectuarea albirii acasă se realizează cu gel carbamidă peroxid cu concentrație mică, gel care poate fi procurat de pe internet, în farmacii sau în depozitele de materiale dentare și este mai ieftin decât procedura în cabinetul stomatologic.

Albirea dinților se realizează aplicând agentul oxidant pe dinți cu ajutorul gutierelor. Ideal este ca gutierele să fie individualizate că să mențină gelul în interiorul acestora, asigurând o expunere uniformă și completă a dinților la gel. Gutierele trebuie să se țină în mod normal pe dinți pe parcursul nopții, dimineața se înlătură și se repetă procedura în fiecare noapte sau o dată la două nopti, până la terminarea seringilor de gel recomandate de către medicul stomatolog.

Albirea cu gel de concentrație mică are efect mai lent și, în general, se efectuează acasă. Pentru acesta se utilizează gutiere subțiri care mențin gelul de concentrație mai slabă în contact cu dinții mai multe ore pe zi (de obicei toată noaptea), pe o perioadă de 7-10 zile pe arcadă.

Rezultatele variază, la unele persoane se obțin rezultate în câteva zile, la altele se observă rezultate minime sau deloc. Agentul de albire este în general mai mic de 10% hidrogen peroxid, în așa fel încât iritarea țesuturilor moi din jurul dinților este minimizată. Medicul stomatolog și unele laboratoare dentare pot fabrica gutiere personalizate care măresc considerabil rezultatele albirii.

metode de albire profesionala

Albirea dinților în cabinet

Majoritatea procedurilor în cabinet folosesc un strat protector întărit cu lumina ultravioletă care este adaptat pe gingie și papila interdentară, pentru a reduce riscul de ardere chimică a țesuturilor moi expuse gelului.

Agentul de albire în aceste cazuri este fie carbamidă peroxid, care se transformă în gură pentru a forma hidrogen peroxid, fie direct hidrogen peroxid. Gelul de albire în general este carbamidă peroxid cu concentrație 10-30% (este recomandat 15%), care în mare este echivalentul hidrogenului peroxid cu concentrație 3-10%.

Avantaje albirii dinților în cabinet

Avantajele unei albiri dentare efectuate în cabinetul stomatologic sunt numeroase:

  • în primul rând, aceasta se efectuează sub atenta supraveghere a medicului stomatolog, astfel încât ești supravegheat la tot pasul pentru a obține rezultatul dorit de tine și pentru a minimiza riscurile;
  • un alt avantaj este faptul că efectul este imediat. Spre deosebire de procedurile efectuate acasă, albirea dinților făcută în cabinet are o eficacitate sporită datorită concentrației ridicate de substanță activă și folosirea lămpii UV sau a celor cu plasmă;
  • după o astfel de procedură, dinții tăi pot fi cu până la 1-2 tonuri

Pasta de dinți cu rol de albire – mit sau realitate?

Pasta de dinți cu efect de albire poate ajuta la curățarea mai profundă a dinților și la îndepărtarea petelor de suprafață precum cele cauzate de cafea și/sau fumat.

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că ea nu poate schimba culoarea naturală a dinților tăi sau îndepărta petele care trec dincolo de smalț, însă ajută la menținerea pe perioadă mai lungă de timp a rezultatelor după albirea dinților.

În general, pasta cu efect de albire nu conține peroxid, ca majoritatea tratamentelor profesionale, ci particule abrazive care curăță delicat dinții și substanțe care ajută la dizolvarea petelor de suprafață.
Folosită de 2 ori pe zi, pasta de albire are nevoie de 2 până la 6 săptămâni pentru a-și face efectul și, deși sunt gândite pentru a minimiza dauna asupra smalțului, recomandăm să alegi cu atenție producătorul, pentru a avea garanția calității și a siguranței. Apelează cu încredere la sfaturile medicului tău, dacă nu știi exact în ce brand să te încrezi.

Benzile de albire a dinților

Benzile de albire reprezintă pasul următor pastei cu efect de albire, întrucât ele pot fi folosite acasă. Se mențin pe dinți cam aproximativ o oră, în decursul a 5-14 zile.
Avantajele sunt prețul accesibil, rezultate obținute în câteva zile și ușurința cu care pot fi folosite. Însă este important de reținut ca tratează doar pete și colorații superficiale și nu pot garanta aceleași rezultate ca metodele profesionale.

metode pentru albirea dintilor

Precauții și instrucțiuni

Rezultatul procedurilor de albire depinde de la pacient la pacient, însă majoritatea persoanelor vor vedea o îmbunătățire.

În condiții normale, albirea produce schimbări foarte mari și în aspectul cosmetic al dinților pătați, dar aceștia își vor păstra aspectul pătat, din cauza faptului că unele pete nu răspund la agentul de albire.

Petele datorate tratamentelor cu tetraciclină pot să necesite perioade mai mari de albire, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru ca agentul de albire să ajungă la nivelul dentinei. Petele albe de decalcificare pot să se albească mai tare și să devină mai vizibile.

După orice tip de albire dentară este de datoria ta să respecți câteva instrucțiuni pentru a maximiza efectele obținute și pentru a le menține mai mult timp. Se recomandă evitarea alimentelor care pot colora dinții (curry, sos tomat etc.) și a băuturilor colorate (băuturi carbogazoase, vin, ceaiuri negre etc). De asemenea, se recomandă evitarea fumatului în primele 24 de ore după o albire efectuată în cabinet. Aceste indicații se aplică și pe toată durata unui tratament de albire efectuat acasă.


4.3/54 ratings


Comentarii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar că am citit Politica de confidențialitate și îmi dau consimțământul că datele personale să fie prelucrate în vederea publicării comentariului meu.