Articole Online

Riscurile privind albirea dinților

Efectele secundare privind albirea dinților includ: arsuri chimice cu gel de albire (dacă un oxidant cu concentrație mare ajunge în contact cu țesut moale neprotejat, aceasta  poate albi sau colora mucoasa), sensibilitate dentară și supraalbire.

Un studiu recent efectuat de Kugel et al, arată că jumătate din albirea dinților inițială oferită de albirea intensivă în cabinet a fost pierdută în decurs de 7 zile. Recidiva apare când o mare proporție de albire a dintelui se datorează deshidratării dintelui (cauză importantă în apariția sensibilității). Pe măsură ce dintele se rehidratează, culoarea lui revine la culoarea de unde a plecat.

Efectele secundare care apar cel mai frecvent sunt o creștere temporară a sensibilității dinților și ușoară iritație a țesuturilor moi ale gurii, în special ale gingiilor. Sensibilitatea dinților, de cele mai multe ori, apare în primele etape ale tratamentului de albire. Aceste situații sunt temporare și dispar în 1-3 zile după terminarea tratamentului.

Persoanele cu sensibilitate dentară și a gingiilor, cu retracții gingivale și/sau reconstrucții dentare defectuoase trebuie să consulte medicul stomatolog înainte de a folosi un sistem de albire a dinților.

Persoanele care sunt sensibile la hidrogen peroxid (agentul de albire) nu trebuie să încerce produse de albire a dinților înainte să consulte medicul stomatolog. De asemenea, expunerea prelungită la agenți de albire poate dăuna smalțului dinților. Acesta este cazul produselor de albire acasă care conțin acizi de fructe.

Albirea nu este recomandată copiilor sub 15 ani. Acest lucru se datorează faptului că camera pulpară (zona în care se află nervul dintelui) este lărgită până la această vârstă.

Albirea dinților în aceste cazuri poate irita nervul dintelui și dinții să devină sensibili. De asemenea, albirea dinților nu este recomandată femeilor însărcinate sau a celor care alăpteză.

Albirea dinților în mod normal nu modifică culoarea obturațiilor sau a altor materiale de restaurare dentară. Nu afectează porțelanul, alte materiale ceramice sau aurul dentar.

Cu toate acestea, poate să afecteze ușor restaurările din compozit, ciment și amalgam dentar. Albirea dinților poate restaura culoarea obturațiilor, porțelanului și a altor materiale ceramice dacă ele s-au colorat în timp cu coloranți din alimentație, băuturi sau tutun.

Riscurile privind albirea dinților
5 (100%) 2 votes