Articole Online

Riscurile privind albirea dinților

Îți dorești dinți mai albi și mai strălucitori? Dinții se colorează pe parcurul vieții, de cele mai multe ori, din cauza consumului de cafea, ceai, vin, anumite alimente sau din simplul fapt că îmbătrânim, deoarece se oxidează. Cu toate acestea, daca îți dorești albirea dinților, este important să fii informat despre ce presupune aceasta de către un medic stomatolog. Ca în orice situație, albirea dinților are avantaje și dezavantaje, care trebuie cântărite în funcție de fiecare situație în parte.

albire dinti

Beneficiile albirii dentare

  • un aspect mai sănătos – un zâmbet mai alb ne face să părem mai sănătoși
  • încredere crescută în sine

Efectele secundare și riscuri ale albirii dinților

Efectele secundare privind albirea dinților includ:

  • sensibilitate dentară de la moderat la puternic;
  • albire inegală a dinților, din cauza unei structuri de smalț neomogene, care poate duce la un aspect pătat al dinților, zone mai albe, mate, crețoase. Astfel, dacă ai o structură de smalț neomogenă, cu mici zone mai deschise sau mai închise la culoare, rezultatul albirii va fi la fel, neomogen, cu zone mai albe și altele mai închise la culoare. În aceste cazuri, oricât am încerca să albim dinții, nu vom obține o culoare uniformă;
  • arsuri chimice, temporare, cu gel de albire (dacă un oxidant cu concentrație mare ajunge în contact cu țesut moale neprotejat, aceasta poate albi sau colora mucoasa);
  • supraalbire.

Efectele secundare care apar cel mai frecvent sunt o creștere temporară a sensibilității dinților și ușoară iritație a țesuturilor moi ale gurii, în special ale gingiilor. Sensibilitatea dinților, de cele mai multe ori, apare în primele etape ale tratamentului de albire. Aceste situații sunt temporare și dispar în 1-3 zile după terminarea tratamentului. În aceste situații, în cazul albirii dinților acasă, cu gutiere, se poate face o pauza de o zi sau două de la aplicarea gutierelor cu gelul de albire. Sau se poate alterna gelul de albire cu gelul de desensibilizare, în cazul în care folosești un set de albire care conține și acest gel de desensibilizare.

Sensibilitatea dentară moderată tranzitorie apare la aproximativ două treimi dintre pacienții care încep o procedură de albire dentară, spune Asociația Dentiștilor Americani. Aceasta este normală, însă gradul ei depinde de pacient, de metoda folosită, de sensibilitatea anterioară, de concentrația materialului folosit etc.

Țesutul moale dentar este sensibil la contactul cu peroxizi și de aceea pot apărea iritații sau chiar arsuri la contactul acestuia cu substanțele de albire dentară. Dacă optezi pentru o albire dentară în cabinet, medicul tău îți va aplica o substanță specială protectoare pe gingii înainte de a aplica materialul de albire pe dinți.

Un studiu recent efectuat de Kugel et al arată că jumătate din albirea dinților inițială oferită de albirea intensivă în cabinet a fost pierdută în decurs de 7 zile. Recidiva apare când o mare proporție de albire a dintelui se datorează deshidratării dintelui (cauză importantă în apariția sensibilității). Pe măsură ce dintele se rehidratează, culoarea lui revine la culoarea de la care a plecat.

riscuri albire dinti

Contraindicații albire dinți

Decizia de a face o albire dentară este alegerea fiecăruia, dar înainte de a face albirea dinților, cu orice fel de metode, mergi la un control stomatologic. În cazul în care există mici carii, pe care nu le vezi sau obturații (plombe) fracturate, sparte sau pe lângă care se infiltrează substanțe din cavitatea bucală, gelul de albire ajuns în aceste zone poate duce la inflamații ale nervului dintelui chiar până la necesitatea scoaterii acestuia și tratarea endodontică.

De asemenea, zonele cu defecte de smalț trebuie evaluate de către stomatolog. Acesta va decide necesitatea protejării zonei respective înainte de albire pentru diminuarea riscului asupra nervilor dinților.

Dacă ai sensibilitate dentară și a gingiilor, cu retracții gingivale și/sau reconstrucții dentare defectuoase trebuie să consulți medicul stomatolog înainte de a folosi un sistem de albire a dinților.
Dacă ai sensibilitate la hidrogen peroxid (agentul de albire) nu trebuie să încercă produse de albire a dinților înainte să consulți medicul stomatolog. De asemenea, expunerea prelungită la agenți de albire poate dăuna smalțului dinților. Acesta este cazul produselor de albire acasă care conțin acizi de fructe. Acizii de fructe (în special lămâie, portocale, grapefruit) consumate în exces, duc la eroziunea smalțului dinților și creșterea sensibilității dinților la agenții de albire.

Albirea dentară este recomandată după vârsta de 15 ani, deoarece dinții recent erupți au o cameră pulpară mai mare și mai puțină substanță dură. Albirea dinților în aceste cazuri poate irita nervul dintelui și dinții să devină sensibili.

De asemenea, albirea dinților nu este recomandată femeilor însărcinate deoarece încă nu sunt suficiente studii care să confirme siguranța acestora în prezența fătului. Astfel, medicii stomatologi recomandă amânarea a acestor proceduri până după naștere și perioada de alăptare.

Albirea dinților în mod normal nu modifică culoarea obturațiilor sau a altor materiale de restaurare dentară. Nu afectează porțelanul, alte materiale ceramice sau aurul dentar.
Cu toate acestea, poate să afecteze ușor restaurările din compozit, ciment. De aceea, noi recomandăm să îți faci o albire dentară înainte de a îți schimba plombele sau alte lucrări protetice dentare.

Este de notat și faptul că orice schimbare a culorii dinților se poate rezolva cu o albire dentară și că există cazuri în care pigmentul unui dinte ascunde o altă patologie dentară. Spre exemplu, un singur dinte de culoare mai gri pe arcadă poate însemna necroză pulpară.

De aceea, este bine să discuți cu medicul tău stomatolog înainte de a începe orice astfel de tratament estetic.

clinica ortodent


4.4/55 ratings


Comentarii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar că am citit Politica de confidențialitate și îmi dau consimțământul că datele personale să fie prelucrate în vederea publicării comentariului meu.