Articole Online

Scrâșnit din dinți vs. bruxism

Bruxismul înseamnă scrâșnitul dinților și încleștarea maxilarului, mișcări care duc în timp la tocirea accentuată a dinților, iar în cazurile extreme la probleme cu articulația temporo-mandibulară, dureri de cap etc. Cauzele pot fi emoționale sau funcționale (mușcătură incorectă). În evaluarea afecțiunii trebuie să luăm în considerare faptul că toată lumea scrâșnește din dinții, unii o facem mai puțin, alții mai mult. Astfel, inițierea unui tratament depinde de severitatea acestui reflex neurovegetativ și de cauze. În plus, la copiii mici, până la vârsta la care le ies măselele definitive, scrâșnitul dinților este normal, funcțional, și chiar îi ajută.

Scrâșnitul dinților la copii

Scrâșnitul dinților la copii este funcțional (normal) din momentul în care au ieșit toți dinții de lapte (pe la 3 ani) și până când au erupt măselele permanente de pe cele două arcade (sus-jos) și ajung în contact unele cu altele, acesta fiind primul salt articular (pe la 6-7 ani).

De ce este normal? Deoarece, la copii, până la momentul respectiv, nu s-a format locașul (cavitatea glenoidă) în articulația în care este prinsă mandibula. Articulația este plană, iar copilul își mișcă mandibula în tot felul de poziții ciudate în care își poate relaxa musculatura, care deseori se contractă pentru că nu își găsește poziția firească. În timpul acestor mișcări, inevitabil, copilașul scrâșnește din dinți. Acest joc al mandibulei și scrâșnitul dinților îl ajută să își dezvolte acel locaș în articulație, astfel încât ea să aibă, după creștere, o poziție corectă. Mai mult, ajută chiar la creșterea și dezvoltarea oaselor, inclusiv în lățime.

Sunt mulți părinți care se îngrijorează, nu este cazul, este normal. Desigur, nici cealaltă extremă nu trebuie să ne îngrijoreze, când copilul nu scrâșnește.

Totuși, sunt și situații în care scrâșnitul dinților este cauzat de o mușcătură incorectă, fie mușcătură inversă (dinții de sus sunt în spatele celor de jos), fie mușcătură în lateral. În aceste situații ceva blochează mandibula, accentuând acel scrâșnit. În aceste cazuri trebuie evaluată situația și eliminat obstacolul. De regulă, evaluarea este făcută de medicul stomatolog, la vizita obligatorie la vârsta de 3 ani. În mod normal, noi, medicii ortodonți, intervenim undeva pe la vârsta de 6 ani, deoarece la 3 ani copilul este prea mic, însă el trebuie urmărit de stomatolog, pentru că în cazul în care copilul are o neconcordanță mare între mandibulă și maxilar, cu cât intervenim mai repede, cu atât este mai bine pentru dezvoltarea normală a oaselor feței. Astfel, dacă este o deformare gravă și copilul colaborează, putem începe tratamentul chiar și de la 4 ani. Fiecare situație are particularitățile sale, așa că nu putem generaliza, uneori fiind mai bine să se facă o evaluare și să nu fie nevoie de tratament, decât să se aștepte prea mult și să se ajungă la tratamente mai complicate sau să iasă toți dinții permanenți și să nu se mai poată face nimic.

După vârsta de 6-7 ani, scrâșnitul dinților nu mai este funcțional, așa că eliminăm toate obstacolele mecanice și încercăm să poziționăm oasele și dinții în așa fel încât copilul să scrâșnească cât mai puțin, prin tratament ortodontic sau de ortopedie dento-facială, în funcție de caz. 

Scrâșnitul dinților la adulți

La adulți trebuie să facem diferența, așa cum am scris la început, între normalitate și extremă.

Bruxismul înseamnă extrema, atunci când persoana respectivă scrâșnește atât de tare încât forma măselelor nu mai este normală (cu vârfuri și șanțuri), ci plată, pur și simplu măselele sunt măcinate. Aceste persoane scrâșnesc dinții zi și noapte, indiferent că sunt stresați sau nu, este vorba despre mai mulți factori, despre o hiperactivitate musculară. În unele cazuri se poate ajunge la dureri de cap, migrene, poate să fie afectată articulația, probleme destul de mari. Soluția este să se relaxeze musculatura (inclusiv cu tratamente cu toxină botulinică) și ulterior să refacem dimensiunea verticală în care musculatura este în stare de repaus. Procentul de persoane care suferă de bruxism nu este atât de mare, însă când auzim de scrâșnitul dinților, deseori, ne grăbim să punem această etichetă.

Astfel, exceptând procentul mic de persoane care au într-adevăr o mare problemă, trebuie să fim conștienți că într-o oarecare măsură toți scrâșnim din dinți, uneori strângem din dinți, în general o facem noaptea, mai puțin ziua. În aceste cazuri trebuie să evaluăm care este cauza, intensitatea și pierderile de material dentar și osos, adică riscurile pe termen lung.

În primul rând, trebuie să verificăm ocluzia (mușcătura). Dacă este normală și echilibrată, tendința de scrâșnire este mult mai mică și nu există riscul de tocire a dinților. Dacă sunt probleme ortopedice sau ortodontice, încercăm să le rezolvam, să eliminam obstacolele în așa fel încât mandibula să poată să fie într-o poziție în care musculatura este relaxată. Dacă musculatura este relaxată, tendința de scrâșnire scade.

În al doilea rând, evaluăm intensitatea scrâșnitului. Dacă persoana respectivă scrâșnește 2-3-5 minute pe noapte, nu are o semnificație deosebită. În schimb, dacă scrâșnitul duce la pierderea de material dentar, pe termen lung, se poate ajunge la probleme mai mari, se solicită osul mai mult și se pot pierde chiar și dinții. Mai mult, pe măsură ce înaintăm în vârstă, din cauză că tocim din ce în ce mai mult dinții, se micșorează și distanța dintre maxilar

și mandibulă, caz în care musculatura trebuie să depună un efort mai mare. Astfel, contractura este mai mare, implicit se solicită mai mult dinții, scrâșnitul are o forță mai mare și se intră într-un cerc vicios.

Soluția o reprezintă gutiera, care trebuie purtată pe timpul nopții, scrâșnitul dinților poate continua, dar va fi de o intensitate mult mai mică, dinții vor fi protejați pentru că se va toci doar gutiera, iar solicitarea asupra țesutului osos și articular va fi mai mică. Gutiera se va schimba în cazul în care, în timp, se va toci atât de tare încât se va găuri.

Dr. Emilia Milicin

Medic primar specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială


4/51 rating


Comentarii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar că am citit Politica de confidențialitate și îmi dau consimțământul că datele personale să fie prelucrate în vederea publicării comentariului meu.