Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Când trebuie copilul meu să fie vazut de un medic ortodont?

ianuarie 27, 2016

Răspuns:

Vârsta ideală pentru primul control corect la medicul ortodont este între 6 și 7 ani. Problema frecventă cu care se confruntă copiii între 3 și 11 ani este lipsa de spațiu pentru alinierea dinților, întrucât dinții permanenți nu au loc, fiind mai mari decât cei de lapte, aceștia vor ieși fie în fața, fie în spatele spațiului, fie strâmbi. Acest lucru poate fi cauzat de respirația incorectă, creșterea insuficientă a maxilarelor, prezența polipilor, a amigdalelor hipertrofice, a obiceiurilor de sugere de deget și de introducere a diverselor obiecte în gură, deformând oasele. O altă cauză poate fi genetică. 40-50% dintre cazurile de lipsă de spațiu sunt ereditare, restul fiind dobândite dintr-o nefuncționare corectă a sistemului respirator, de deglutiție și a obiceiurilor vicioase.

Cum poate creșterea să afecteze tratamentul ortodontic?

ianuarie 27, 2016

Răspuns:

Tratamentul ortodontic și creșterea copilului se pot completa una pe alta. O problemă comună de ortodonție o reprezintă proclinația dinților anteriori-superiori (dinții din față în poziție foarte anterioară). Foarte des această problemă este cauzată de obiceiurile vicioase. Cât timp maxilarele superior și inferior cresc, se pot folosi aparate care să stimuleze sau să ajute creșterea mandibulei (maxilarului inferior) să ajungă din urmă maxilarul superior. O neconcordanță severă de creștere a maxilarului care poate fi corectată foarte bine la un copil în creștere, la un adult poate necesita o intervenție chirurgicală pentru a o corecta (dacă nu s-a tratat la timp). Copiii cu probleme de neconcordanță de creștere în lățime sau lungime a maxilarelor trebuie să fie evaluați pentru tratament cel târziu la vârsta de 10 ani pentru fete și 12 ani pentru băieți.

Care sunt beneficiile tratamentului ortopedic (interceptiv) la copiii in creștere?

ianuarie 27, 2016

Răspuns:

Pentru pacienții la care este indicat tratamentul ortopedic (interceptiv), acesta poate prezenta oportunitatea de a:

 • corecta problemele de creștere ale maxilarelor;
 • coordona creșterea transversală (în lățime) a maxilarului superior în raport cu cel inferior;
 • ghida erupția dinților permanenți în poziția cât mai apropiată de cea corectă;
 • scade riscul traumatismelor (mai ales fracturarea dinților anteriori);
 • corecta obiceiurile vicioase;
 • reduce sau elimina problemele de înghițire sau vorbire și masticație;
 • simplifica sau scurta timpul de tratament corectiv necesar când au erupt toți dinții permanenți;
 • reduce posibilitatea ca unii dinți să nu poată erupe și să rămână blocați în maxilare (dinții impactati);
 • menține sau recupera spațiul pierdut necesar erupției celorlalți dinți permanenți.

Este vreodată prea târziu pentru o persoană să poarte aparate ortodontice?

ianuarie 27, 2016

Răspuns:

Nu! Pentru că dinții sănătoși pot fi mișcați la orice vârstă, medicii ortodonți pot îmbunătăți ocluzia și zâmbetul, practic oricui, de altfel este comun că medicii ortodonți să trateze pacienți de 50-60 de ani sau mai mult.

Care sunt cele mai comune probleme ortodontice in perioada adultă?

ianuarie 27, 2016

Răspuns:

Principalele probleme ortodontice care pot apărea în perioada adultă sunt: înghesuirea dentară, probleme parodontale, cum ar fi retracții ale gingiei, apariția sensibilității dinților lângă gingie, tocirea dinților, pierderea osoasă graduală cu apariția mobilității dinților și la un moment dat pierderea acestora; probleme ale articulației temporomandibulare cu manifestări diferite: dureri de cap până la migrene, dureri de ureche, dureri la nivelul gâtului, dureri la nivelul coloanei vertebrale, dureri la nivelul ochilor sau dureri cervicale, care pot fi cauzate sau întreținute de o ocluzie incorectă. Asfel de situații mai complicate necesită cooperarea medicului ortodont cu alți medici specialiști, cum ar fi: paradontolog, implantolog, chirurg maxilo-facial, posturolog, protetician.

Rezolvarea problemelor de ortodonție nu sunt legate numai de estetică. Punctul principal care se urmărește într-un tratament de ortodonție este obținerea unei funcționalități corecte.

Pot să-mi îndrept dinții fără să am bracketsii lipiți pe dinți

mai 13, 2012

Răspuns:

Da, dacă ești adult sau adolescent matur cu 1-6 mm de înghesuire sau spațiere a dinților anteriori și nu îți lipsește nici un dinte, și nu ai înclinații sau rotații severe ale dinților.

Bracketsii folosesc forțe ușoare pentru a mișca dinții în poziția lor corectă. Nu par a face mare lucru la început, decât că sunt lipiți pe dinți, dar, în realitate, în fiecare moment din tratamentul ortodontic se întâmplă ceva în gura dumneavoastră.

Bracketsii poziționați pe dinții dumneavoastră și arcul principal care îi interconectează sunt componentele principale ale tratamentului ortodontic.

Bracketsul este o piesă special modelată din metal sau ceramică, care este lipit pe fiecare dinte. Arcul principal trece prin ramura bracketsilor și arcul deformat tinde să revină la formă lui inițială aplicând forță asupra dinților pentru a-i mișca.

O serie de gutiere aliniatoare generate prin sistem computerizat 3-D cu sistemul SureSmile pot ajuta la crearea unui zâmbet frumos fără bracketsi lipiți pe dinți. Această tehnologie avansată nu corectează ocluzii (mușcături) datorate unor maxilare malpozitionate.

Mulți pacienți însă pot beneficia de un rezultat superior cu o combinație pe o perioadă scurtă de timp de purtare de bracketsi pentru a corecta probleme pe care gutierele aliniatoare nu le pot face și ulterior utilizarea gutierelor pentru finalizarea alinierii dinților.

Cum îndreaptă bracketsii dinții?

mai 13, 2012

Răspuns:

Bracketsii folosesc forțe ușoare pentru a mișca dinții în poziția lor corectă. Nu pâr a face mare lucru la început, decât că sunt lipiți pe dinți, dar, în realitate, în fiecare moment din tratamentul ortodontic se întâmplă ceva în gura dumneavoastră.

Bracketsii poziționați pe dinții dumneavoastră și arcul principal care îi interconectează sunt componentele principale ale tratamentului ortodontic.

Bracketsul este o piesă special modelată din metal sau ceramică, care este lipit pe fiecare dinte. Arcul principal trece prin ranura bracketsilor și arcul deformat tinde să revină la forma lui inițială aplicând forță asupra dinților pentru a-i mișca.

Când este bine sa fac prima consultație la un medic specialist ortodont?

mai 13, 2012

Răspuns:

Fiecare copil ar trebui să fie văzut de un medic ortodont la o vârstă fragedă. Aceasta poate fi la 3-4 ani însă, Asociația Americană de Ortodonție recomandă prima consultație la medicul ortodont să nu  fie mai târziu de 7 ani. La această vârstă, au erupt suficienți dinți permanenți și s-a produs suficientă creștere a oaselor feței pentru a se putea identifica o posibilă problemă în viitor.

Consultația la vârstă mică permite medicului ortodont să determine vârsta optimă de începere a tratamentului. Mulți părinți și unii medici stomatologi presupun că trebuie așteptat până erup toți dinții permanenți pe arcadă, dar pot fi surprinși să afle că ar fi fost mult mai simplu dacă veneau la consultație mai devreme.

Tratamentul făcut mai devreme poate elimina deciziile drastice. În anumite cazuri, obținerea unor rezultate satisfăcătoare nu se mai pot obține dacă oasele feței au terminat de crescut. Cu tratamente mai simple făcute la timp, copilul poate fi scutit de purtarea pe o perioadă lungă de timp a bracketsilor.

Adulții pot fi tratați la orice vârstă atât timp cât gingiile și osul alveolar în care sunt implantați dinții este sănătos.

Care sunt beneficiile unui tratament la o vârstă fragedă?

mai 13, 2012

Răspuns:

Tratamentul la o varstă mai mică ne ofera oportunitatea să:

 •  ghidăm creșterea oaselor tinere ale feței creând un mediu mai bun pentru dinții noi care erup pe arcadă;
  ghidăm dinții în erupție în poziție optimă;
 • regularizăm lățimea maxilarelor;
 • micșorăm riscul traumelor asupra dinților frontali aflați în poziție protruziva;
 • corectăm obiceiuri vicioase care ne cauzează probleme de creștere și erupție dentară;
 • menținem sau să câștigăm spațiu pentru dinții permanenți care trebuie să erupă.

Care sunt cauzele înghesuirii dinților?

mai 13, 2012

Răspuns:

Așa cum moștenim culoarea ochilor de la părinții noștri, caracteristicile gurii și ale maxilarelor se moștenesc de asemenea. Factorii locali cum ar fi suptul degetelor, rată mare de prezența a cariilor dentare, traumatismele, problemele gingivale și pierderea prematură a dinților temporari pot contribui de asemenea la o ocluzie greșită.

Unul din cinci copii de vârstă școlară prezintă o problemă severă de ocluzie (mușcătura) așa că nu este surprinzător că dumneavoastră aveți nevoie de bracketsi sau aparat dentar.

Cine trebuie sa vină la prima consultație în afară de pacient?

mai 13, 2012

Răspuns:

Dacă depindeți de opinia altora pentru luarea unei decizii în privința începerii unui tratament ortodontic, este preferabil să veniți la consultație cu persoanele care vor lua această decizie.

Copiii trebuie să vină neapărat la consultație cu părinții și de asemenea la fiecare vizită ulterioară începerii tratamentului ortodontic.

Cum poate creșterea să afecteze tratamentul ortodontic?

mai 13, 2012

Răspuns:

Tratamentul ortodontic și creșterea copilului sunt interdependente. O problemă comună de ortodonție este proclinația dinților anteriori-superiori (dinții din față în poziție foarte anterioară). Foarte des, această problemă este cauzată de o mandibulă mai mică față de maxilarului superior.

Cât timp maxilarul superior și cel inferior cresc, se pot folosi aparate care să stimuleze sau să ajute creșterea mandibulei (maxilarului inferior) să ajungă din urmă maxilarul superior.

O neconcordanță severă de creștere a maxilarului care poate fi corectată foarte bine la un copil în creștere, la un adult poate necesita o intervenție chirurgicală (dacă nu s-a tratat la timp).

Copiii cu probleme de neconcordanță de creștere în lățime sau lungime a maxilarelor trebuie să fie evaluați pentru tratament cel târziu la vârsta de 10 ani pentru fete și 12 ani pentru băieți.

De ce trebuie copiii să fie evaluați de un medic ortodont?

mai 13, 2012

Răspuns:

Pentru un medic ortodont sau un stomatolog generalist, la vârsta de 7 ani, suficienți dinți permanenți au erupt și s-a produs suficientă creștere a maxilarelor pentru aceștia să poată identifică probleme care pot exista deja, să poată anticipa viitoarele probleme care pot apărea sau să liniștească îngrijorarea părinților dacă totul este normal.

Primii molari și incisivi permanenți sunt deja în poziția lor la vârstă de 7 ani și deja pot fi evaluate eventualele mușcături inverse, lipsă de spații de erupție a celorlalți dinți permanenți.

Obiceiurile vicioase cum ar fi: suptul degetelor, poziționarea incorectă a limbii în vorbire sau în deglutiție (înghițire) pot fi ghidate sau corectate la această vârstă.

De ce trebuie să-mi îndrept dinții?

mai 13, 2012

Răspuns:

Dinții înghesuiți se pot fractura ușor și pot reține particule de mâncare care să cauzeze carii dentare și probleme gingivale.

Cercetări făcute în diverse centre de cercetare (Universitatea Baylor – facultatea de stomatologie), au descoperit că malocluziile interferează cu abilitatea de a mesteca și de a rupe alimentele, lucru care ne afectează digestia și până la urmă sănătatea generală a organismului.

În final, o înghesuire a dinților este în dezavantajul zâmbetului dumneavoastră, care este unul din cele mai importante trăsături ale frumuseții faciale. Dumneavoastră aveți o singură șansă să faceți acea PRIMĂ IMPRESIE!

De ce uneori dinții temporari trebuie extrași?

mai 13, 2012

Răspuns:

Extragerea unor dinți temporari este necesară uneori pentru a permite unor dinți permanenți înghesuiți să erupă într-o poziție mai bună. Dacă dinții sunt foarte înghesuiți, este clar că unii dinți permanenți neerupți încă (în general caninii) pot rămâne impactați (nu au loc să erupă și rămân în os) sau vor erupe în poziții nedorite.

Pentru a permite dinților permanenți înghesuiți să erupă în poziții mai aproape de normal sunt necesare extracții seriate a dinților temporari (extracția dinților temporari într-o anumită ordine și la anumite intervale de timp).

Acest lucru va îmbunătăți foarte mult o înghesuire severă a dinților, urmată fiind de un tratament ortodontic colectiv pentru a termina alinierea dinților permanenți.

După ce toți dinții permanenți au erupt, extragerea unor dinți permanenți poate fi necesară pentru a corecta înghesuirea dinților sau mușcătura. Decizia corectă de extragere a unor dinți permanenți va lăsa pacientul într-o excelentă mușcătura funcțională și o estetică plăcută.

Sunt aparatele ortodontice necesare?

mai 13, 2012

Răspuns:

Nu. Ele sunt alegerea fiecăruia, dar sunt din ce în ce mai frecvente și mai severe problemele de înghesuire dentară și incongruență dento-faciala. Tratamentele ortodontice cu aparate dentare pentru îndreptarea dinților pot preveni alte probleme neplăcute care pot apărea pe parcursul vieții (de paradontoză mecanică, tocirea dinților, necrozarea dinților prin traumă mecanică). Tratamentul cu gutiere este o alternativă a bracketsilor în anumite probleme ortodontice.

Când trebuie să fiu atent/ă la semnele de atenționare a unei ocluzii (mușcături) incorecte?

mai 13, 2012

Răspuns:

 

Este foarte important să examinați dinții copilului dumneavoastră pe măsură ce erup dinții permanenți. Deși copii cresc diferit, există anumite perioade medii de apariție a dinților permanenți. Iată câteva semne care pot indica necesitatea unui tratament ortodontic în perioada de creștere:

 • pierderea prea devreme sau prea târziu a dinților de lapte
 • dificultate în a mesteca sau a mușca
 • înghesuire, poziție incorectă sau blocarea erupției unor dinți
 • maxilare care scot sunete
 • mușcarea obrajilor sau a cerului gurii
 • dinți care nu se ating deloc
 • maxilare și dinți care sunt disproporționați față de restul feței
 • sugerea degetului sau alte obiceiuri vicioase care continuă peste vârsta de 6 ani
 • dinții din față de sus care ies în afară
 • dinți de lapte care nu cresc să ajungă la același nivel cu vecinii lor
 • dinții din față de sus care mușcă în spatele dinților de jos
 • dinții din față de sus care acoperă mai mult de 25% din dinții de jos atunci când dinții din spate sunt în contact
  bărbie mică sau bărbie foarte proeminentă
 • dinți vecini care se înclină în spațiul apărut prin extracția sau căderea dintelui dintre ei
  liniile de mijloc superior și inferior nu coincid
  dinți tociți inegal
 • dinți care deviază de la mijloc când copilul închide gura
 • exces de spațiu între dinți după ce au apărut caninii permanenți superiori
 • zâmbet rușinat când încearcă să-și ascundă dinții cu mâna sau zâmbește cu gura închisă

Întreabă medicul

Completează căsuţele cu datele tale personale împreună cu întrebările sau informaţiile pe care dorești să le primești din partea unui doctor specialist.