Profilaxie Adulti

Tratamente de profilaxie dentară

Detartraj

De multă vreme, s-a observat că lipsa igienei orale sau efectuarea defectuoasă a acesteia cauzează depunerea, la suprafața dinților, a tartrului și apariția colorațiilor. Detartrajul face parte, în mod obligatoriu, din cadrul igienei buco-dentare și a prevenirii îmbolnăvirii gingiilor.

Dacă ai auzit că detartrajul ți-ar slăbi dinții, este doar un mit. Din contră, înlăturarea pietrei nu numai că nu îți poate aduce niciun neajuns, ci dimpotrivă, este o intervenție absolut necesară unei bune stări a dinților.

Profilaxia și detartrajul trebuie făcute, în mod normal, la un interval de 6 luni, indiferent dacă există sau nu inflamație sau sângerare a țesutului gingival. Este prima metodă de profilaxie recomandată împotriva apariției cariilor și a bolii parodontale. La persoanele care depun tartru mai ușor, detartrajul se poate face și la interval de 3-4 luni.

Primul semn al tartrului este depunerea unui strat de placă bacteriană întărită, pe care nu o mai puteți îndepărta cu ajutorul periuței, apoi apare inflamarea gingiilor sau sângerarea lor frecventă la periaj.
La început, tartrul este alb-gălbui. În timp, din cauza alimentelor consumate și a fumatului, el capătă o culoare maronie până la negru. La început apare depunerea de placă bacteriană moale, într-un interval de 12-24 de ore de la ultimul periaj, după un timp, în funcție de cantitatea de săruri pe care o elimină fiecare dintre noi în salivă, această placă bacteriană se calcifică menținând o cantitate de bacterii care ne vor produce inflamație gingivală și sângerare. În timp, această inflamație se cronicizează și duce la pierderea osoasă caracteristică bolii parodontale. Prezența plăcii bacteriene și a tartrului pe o perioadă mai lungă de timp, favorizează apariția cariilor dentare.

Detartrajul este absolut necesar pentru prevenirea bolii parodontale, dar și pentru încetinirea evoluției sale. Tartrul poate apărea la orice vârstă, atât la adulți, cât și la copii. Îndepărtarea se poate face numai de către medicul stomatolog prin detartraj.

În funcție de localizarea lui pe dinte, în raport cu marginea gingivală, tartrul dentar poate fi supragingival sau subgingival. Zonele predispuse la depunerea tartrului sunt:

  1. Fața internă a dinților de jos;
  2. Fața dinspre obraz a molarilor de sus;
  3. Dinții nefolosiți în masticație;
  4. Dinții înghesuiți;
  5. Zonele în care igienizarea este neglijată sau îngreunată din cauza accesului dificil;
  6. Suprafețele punților și protezelor dentare.

Detartrajul se poate realiza manual sau cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete și al celor cu air-flow.

În concluzie, detartrajul trebuie să fie prima manevră stomatologică dinainte de începerea oricărui tratament stomatologic sau ortodontic, pentru a oferi medicilor stomatologi o vizibilitate bună, în vederea obținerii unui diagnostic corect și complet.

Periaj

Periajul profesional este o măsura de prevenție care trebuie făcută cel puțin o dată la 3 luni.
Periajul profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților, precum și petele dentare externe cauzate de alimente colorate, fumat, consum excesiv de ceai, cafea sau vin roșu.

Periajul profesional se execută în cabinet, cu o periuța rotundă montată la scaunul dentar și o pastă specială cu diferite arome, asigurând astfel o igienizare mult mai profundă și o lustruire a suprafeței dinților.

Air-flow

Air-Flow-ul este un tratament de îngrijire și prevenție, care ajută la o igienizare profesională completă. Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui aparat care generează un jet de aer cu apă și bicarbonat de sodiu, jetul fiind proiectat atât pe suprafețele dentare, cât și în zonele interdentare și subgingivale – zone inaccesibile periajului manual. Jetul de apă care conține particule abrazive de bicarbonat îndepărtează foarte eficient tartrul și toate petele existente pe suprafața dentară.

Îngrijirea dinților acasă

Curățarea dinților în cabinetul stomatologic trebuie continuată acasă. Dinții trebuie periați în fiecare zi, obligatoriu, dimineața și seara, pe cât posibil după fiecare masă, fie folosind periuțele de dinți manuale, fie pe cele electrice. Trebuie să folosești ața dentară pentru curățarea spațiilor dintre dinți sau dispozitivele numite „dușuri bucale”.

Alte servicii

Ortodonție Adulti

O dantură frumoasă poate să nu fie funcțională, pe când o dantură funcțională este, în general, și frumoasă. Ortodonția se ocupă cu ambele aspecte, deoarece […]

Află mai multe

Albirea dinților

Modificarea culorii dinților este reprezentată de o serie de factori, pornind de la alimentație până la fumat. Albirea profesională a dinților este procedeul care vă poate ajuta să vă recăpătați zâmbetul strălucitor, printr-o procedură simplă […]

Află mai multe