Ortodonție Copii

Ortodonția la copii

Una dintre principalele tale griji, ca părinte, sunt dințișorii copilului tău? Formele și dimensiunile dinților și oaselor sunt ereditare, astfel că, dacă unul dintre voi are dinții strâmbi, ar trebui să acorzi foarte mare atenție și dinților copilului tău, nu atunci când au ieșit deja toți dinții definitivi, ci încă de la vârsta de 6-7 ani, când trebuie să vină pentru primul control de ortodonție.

Ortodonția este specialitatea stomatologiei care implică diagnosticarea, prevenția și tratamentul iregularităților dentare și faciale. Aceasta se ocupă cu studiul și tratamentul malocluziilor dento-faciale (mușcăturilor incorecte), care pot fi rezultatul poziției incorecte a dinților, a oaselor sau incongruenței arcadelor dento-alveolare.
Problemele de înghesuire dentară, de spațiere a dinților, incongruențele osoase și dento-alveolare (oase prea mici și dinți mari sau oase mari și dinți mici) pot fi rezolvate în copilărie mult mai simplu și mai rapid decât la vârsta adultă.

Una dintre principalele cauze ale dinților strâmbi este ereditatea, dar pot contribui și alți factori externi cum ar fi suptul degetului, suzeta, respirația orală (respirație preponderent pe gură) sau alte obiceiuri vicioase. Dinții pot fi moșteniți de la un părinte, iar oasele de la celălalt, situație în care apar diverse incongruențe. În acest context, este importantă vizita la ortodont, în jurul vârstei de 6-7 ani, pentru a descoperi dacă sunt probleme ortodontice. Sunt cazuri în care este nevoie de medicul ortodont chiar mai devreme de această vârstă, în general, medicul stomatolog îndrumă către ortodont, atunci când observă că sunt probleme la vârstă mai mică.

Atunci când le descoperim la vârstă mică, putem ajuta ca înghesuirile dinților sau problemele de creștere osoasă să nu fie atât de grave în momentul în care erup toți dinții permanenți. Îndreptarea dinților se face, în general, după ce au erupt toți dinții definitivi, dar partea ortopedică, de coordonare a oaselor, se face până în 12 ani, astfel încât dinții să iasă cât mai aproape de poziția lor corectă. Mai multe despre ortopedia dento-facială te invităm să citești aici.

Bracketsii, alignerele și alte tipuri de aparate ortodontice sau ortopedice sunt utilizate pentru corectarea anomaliilor prin mișcarea dinților și a oaselor.

Atenția pe care o acordăm acestor probleme, în zilele noastre, este din ce în ce mai mare, deoarece studiile ne arată că ele pot duce la probleme de sănătate generală mult mai mari. Nealinierea dinților sau relația incorectă dintre dinții situați pe cele două arcade (sus-jos) înseamnă că mușcătura copilului nu este corectă, ceea ce duce, în timp, la masticație ineficientă, digestie deficitară, toate aceste aspecte afectând starea generală de sănătate a organismului. Pe măsură ce va crește, va fi interesat din ce în ce mai mult și de partea estetică, își va dori dinți drepți și un zâmbet frumos.

Principala preocupare în clinica noastră este funcționalitatea, adică o mușcătură corectă. Implicit, fiind funcțional, va fi și frumos.

Aparate ortodontice fixe

Pentru îndreptarea dinților folosim aparate dentare fixe sau mobile, care au rolul de a alinia dinții și de a-i aduce în poziția corectă. Un aparat dentar ortodontic fix este format din bracketsi și sârmă. Bracketsii se lipesc pe dinții, fie pe interior, fie pe exterior, iar sârma principală aplică forțele necesare pe dinți pentru a-i mișca. În timpul tratamentului ortodontic, în multe dintre cazuri, este nevoie și de elastice pentru a putea corecta mușcătura incorectă.

La copii, este mai puțin indicat punerea bracketsilor pe fața internă a dinților, deoarece necesită o igienă mult mai riguroasă, iar din experiența noastră, la vârsta la care ar trebui corectate problemele ortodontice, igiena este defectuoasă.

Bracketsi pe care îi folosim pot fi:

  1. Bracketsi metalici – se lipesc pe fața externă a dinților, sunt cei clasici
  2. Bracketsi estetici – se lipesc pe fața externă a dinților, iar culoarea lor este asemănătoare cu cea a dinților
  3. Bracketsi linguali – se lipesc pe spatele dinților, în interiorul gurii, sunt metalici

Bracketsii sunt simplu de lipit pe dinți, folosind materiale speciale din compozit sau ionomer de sticlă, iar procedura nu este dureroasă. Partea activă a aparatului dentar (sârmele sau arcurile) se schimbă la un anumit interval de timp, în funcție de nevoile fiecărui copil, pentru a aplica forțele așa cum trebuie pentru mișcarea dinților.

Metode noi pentru îndreptarea dinților

SureSmile este o tehnologie digitală revoluționară, care ne ajută să îți oferim un tratament complet personalizat, într-un timp mai scurt decât cu tratamentele ortodontice clasice. Clinica noastră este prima din România care oferă acest tratament, încă din 2014. Mai multe informații despre SureSmile poți citi aici.

Tratamentul cu gutiere sau alignere, așa cum îi spune și numele, este un tratament care folosește gutierele pentru îndreptarea dinților. În funcție de planul de tratament, este posibil să fie nevoie și de purtarea unui aparat dentar fix, pentru perioade scurte de timp.

Descoperă mai multe aici.

Alte servicii

Profilaxie Copii

La copii, periajul profesional este o măsură de prevenție care trebuie făcută cel puțin o dată la 6 luni. Periajul profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din zone mai puțin accesibile, precum și petele dentare externe cauzate de alimente colorate. În mod normal, periajul dinților copiilor trebuie făcut pentru […]

Află mai multe

Ortopedie Dento-facială

În cazul copiilor, un aparat dentar poate corecta în perioada de creștere neconcordanțele maxilarelor, poate să ghideze erupția dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor corectă, în așa fel încât, în momentul în care toți dinții permanenți au erupt, să diminueze sau să elimine timpul necesar unui tratament ortodontic de întreptare al acestora. […]

Află mai multe