Profilaxie Copii

Periajul dinților în cabinet

La copii, periajul profesional este o măsură de prevenție care trebuie făcută cel puțin o dată la 6 luni. Periajul profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din zone mai puțin accesibile, precum și petele dentare externe cauzate de alimente colorate.
În mod normal, periajul dinților copiilor trebuie făcut pentru a putea elimina placa bacteriană din zonele puțin accesibile și pentru a suplimenta lipsa de igienă corespunzătoare care duce la apariția prematură a cariilor dentare. La dentiția de lapte, smalțul mai subțire favorizează apariția mai rapidă a cariilor, iar periajul periodic diminuează acest risc și permite medicului stomatolog să verifice la intervale regulate apariția cariilor incipiente și să recomande diferite tipuri de tratamente.

Periajul dinților acasă

Periajul dinților se face de când apare primul dințișor, cu pastă de dinți și periuțe specifice vârstei lor. Obișnuindu-l de mic cu această rutină, îi creezi niște obiceiuri foarte sănătoase pentru dinții lui și vei evita cazurile în care, mai târziu, va refuza să se spele pe dinți sau nu o va face corect.
Copiii trebuie învățați cum să se spele pe dinți, de câte ori pe zi și, de asemenea, trebuie să li se explice importanța periajului dentar.
Începând cu vârsta de 3 ani, la primul control stomatologic, trebuie să li se explice, în cabinetul stomatologic, tehnica corectă de spălare a dinților. Nu subestima importanța acestui lucru, deoarece, în ziua de azi, sunt mulți adulți care nu știu să se spele corect pe dinți! La vârsta de 3 ani, copilul începe să învețe să își coordoneze mișcările și se poate spăla corect, dacă este învățat corect.
Periajul poate fi făcut cu periuța manuală, care implică o anumită tehnica de periaj sau cu periuța electrică, aceasta necesitând o altă tehnică de periaj. Nu ezita să apelezi la medicul stomatolog pentru a îi putea învăța pe copiii tăi să se spele corect.

Fluorizarea

Fuorizarea este procedura prin care se aplică geluri cu fluor pentru întărirea smalțului dinților de lapte sau a dinților permanenți, deoarece fluorul este o substanță care ajută la întărirea structurii smalțului și care defavorizează apariția cariilor dentare.

Procedeul este utilizat, în general, la copii, începând cu dentiția de lapte și până la dentiția definitivă.
Fluorizarea topică (aplicarea directă) a dinților se poate începe de la dentiția de lapte, începând cu vârsta de 3 ani până la 14-15 ani.
Procedura de fluorizare se face după un periaj profesional prealabil efectuat în cabinetul stomatologic, la indicația stomatologului. În mod normal, acest lucru ar trebui făcut o dată la 6 luni, la fel ca periajul profesional.
În cazurile în care structura smalțului este mai poroasă, aplicat împreună cu soluții de hidroxi-apatită, ameliorează substanțial riscul de apariție a cariilor dentare.
Metoda este non-invazivă și fără risc de hiperfluorizare.
Alte servicii

Ortodonție Copii

Una dintre principalele tale griji, ca părinte, sunt dințișorii copilului tău? Formele și dimensiunile dinților și oaselor sunt ereditare, astfel că, dacă unul dintre voi are dinții strâmbi …

Află mai multe

Ortopedie Dento-facială

În cazul copiilor, un aparat dentar poate corecta în perioada de creștere neconcordanțele maxilarelor, poate să ghideze erupția dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor corectă, în așa fel încât, în momentul în care toți dinții permanenți au erupt, să diminueze sau să elimine timpul necesar unui tratament ortodontic de întreptare al acestora. […]

Află mai multe