Ortodonție Adulti

Ortodonția

Doar 2% dintre oamenii de pe tot globul au dinții perfecți, iar când spunem „perfect”, nu ne referim numai la partea estetică, ci și la cea funcțională.

Ortodonția este un domeniu care se ocupă cu ambele aspecte, deoarece o dantură frumoasă poate să nu fie funcțională, pe când o dantură funcțională este, în general, și frumoasă.

Îndreptarea dinților nu reprezintă doar un factor estetic, dinții pot fi drepți, zâmbetul atrăgător, dar în realitate să nu funcționeze corect din punct de vedere al capacității masticatorii.

Ortodentia

Cauze și efecte în ortodonție

Malocluziile înseamnă nealinierea dinților sau relația incorectă dintre dinții celor două arcade dentare sau relația incorectă între oasele maxilar și mandibular. Dacă mușcătura noastră nu este corectă, acest lucru poate duce la o masticație ineficientă, care implicit conduce la o digestie deficitară, la un tranzit intestinal afectat negativ, iar toate acestea ne afectează starea generală de bine și de sănătate a organismului.

O funcționalitate incorectă ne duce la o transmitere incorectă a forțelor de masticație asupra dinților, afectându-ne, la un moment dat, implantarea dinților în oase. Așa-zisa parodontoză mecanică este cauzată de această transmitere incorectă a forțelor de masticație asupra dinților noștri. Rezultatul va fi o retracție a gingiilor, descoperirea rădăcinilor acestora și implicit a pierderii nivelului de os în care sunt implantate rădăcinile dinților noștri. Acest lucru aduce după sine mobilitatea dinților, complicații precum inflamații, infecții parodontale și, în final, pierderea acestora.

Pierderea unui dinte și neînlocuirea acestuia cu diferite forme de reabilitare duc în timp la migrarea dinților vecini și a dinților oponenți în spațiul în care s-a pierdut acel dinte. Cu cât trece mai mult timp fără a se remedia situația, cu atât dinții vor migra mai mult. Acest lucru se întâmplă chiar și în cazul unei danturi funcționale și estetice. Migrarea dinților poate duce la dezechilibre de ocluzie, pierdere osoasă accelerată, afectări ale articulației temporo-mandibulare ș.a.m.d. Mai mult, cu cât trece mai mult timp, cu atât reabilitarea acelei zone va necesita intervenția mai multor specialiști din ramura stomatologică.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare că dinții noștri se mișcă toată viața. Din acest motiv, pe parcursul vieții putem constata că dinții s-au strâmbat mai mult pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar în același timp, acest lucru, ne dă posibilitatea să îi îndreptăm la orice vârstă.

Dezvoltarea pe toate planurile ale specialităților stomatologice ne oferă avantajul că, în echipă, să ajungem la un rezultat funcțional și estetic în aproape orice situație. Însă, cu cât problema este mai gravă, cu atât necesită mai mult timp, mai mulți specialiști și costuri mai mari.

Ortodentia

Când ai nevoie de ortodont?

Primul motiv, poate cel mai des întâlnit, este reprezentat de partea estetică, te deranjează dinții strâmbi și îți dorești un zâmbet frumos. Al doilea, extrem de important, este partea funcțională, despre care am vorbit mai sus, și ești îndrumat spre ortodonție de către medicul stomatolog, protetician sau implantolog, deoarece în multe cazuri, acești specialiști, pentru a putea efectua o lucrare cu o durată de viață cât mai lungă au nevoie ca tu să ai o mușcătură funcțională.

Modul de abordare al tratamentelor ortodontice la adulți diferă de tratamentele la copii, deoarece adulții, în general, ajung la medicul ortodont cu o serie de complicații cauzate de pierderea unor măsele permanente, pierderi de os, retracții gingivale ș.a.m.d., complicații care atrag după sine o abordare specifică, interdisciplinară, în care specialiștii din stomatologie să poată să efectueze procedurile de care ai nevoie. În general, în aceste situații, medicul ortodont este cel care coordonează și corelează pe parcursul tratamentului ortodontic, stabilind când este oportună intervenția medicilor din celelalte specialități stomatologice.

Ortodentia

Tratamentul ortodontic

Principalul punct pe care îl urmărim în CLINICA ORTODENT la tratamentul ortodontic este obținerea unei funcționalități corecte. Dacă funcționează bine, este și frumos, însă acest lucru nu se aplică și invers. Dacă este frumos nu înseamnă neapărat că este și funcțional.

În cazul adulților, un aparat dentar poate corecta atât poziția incorectă a dinților, cât și ocluzia – mușcătura. Cel mai frecvent, în cazul adulților, tratamentul ortodontic este necesar pentru:

  • alinierea dinților
  • pregătirea preprotetică
  • pregătirea chirurgicală
  • repoziționarea dinților în vederea punerii unui implant dentar
  • stabilizarea ocluziei în cazul pacienților cu afecțiuni parodontale de la moderat la sever.
Ortodentia

Aparate ortodontice fixe

Aparatele ortodontice fixe sunt folosite pentru alinierea dinților și aducerea lor în poziția corectă. Ele constau în piese mici, numite „bracketsi”, care se lipesc pe suprafața dinților, pe exterior sau pe interior, iar rolul acestora este de a putea ghida dinții către poziția lor corectă. Sârma principală este cea cu care se aplică forța asupra dinților pentru a fi mișcați.

În timpul purtării aparatelor fixe, folosim diverse elemente de legătură pentru a aplica forțele de care avem nevoie pentru a alinia dinții. În majoritatea cazurilor, în timpul tratamentului ortodontic este nevoie să porți niște elastice pentru a putea corecta relația de mușcătură incorectă. Aceste elastice se folosesc la indicațiile medicului ortodont, conform necesitaților tale.

Există foarte multe tipuri de bracketsi, îi putem clasifica în:

  1. Bracketsi metalici – clasici, se lipesc pe fața externă a dinților
  2. Bracketsi estetici – culoarea este asemănătoare dinților și se lipesc pe fața externă a dinților
  3. Bracketsi linguali – metalici, se lipesc pe spatele dinților – în interiorul gurii

Metoda de aplicare a bracketsilor pe dinți este simplă, sigură și nedureroasă. Aceștia se lipesc pe dinte, cu ajutorul unor materiale speciale de compozit sau ionomer de sticlă, folosite în ortodonție. Arcurile – sârmele – reprezintă partea mobilă a mecanismului. Aceste arcuri se schimbă periodic pentru a putea aplica forțe adecvate pe dinți și pentru a permite mișcarea dinților către poziția finală.

Aparate ortodontice fixe

Metode noi în ortodonție, în clinica Ortodent

Cu ajutorul tehnologiei digitale revoluționare SureSmile, eficientizăm durata tratamentului, oferind un rezultat calitativ și un zâmbet sănătos, într-un timp mult mai scurt decât cu tratamentele ortodontice convenționale. CLINICA ORTODENT este prima clinică din România unde poți beneficia de un astfel de tratament personalizat.

Descoperă mai multe informații despre tehnologia SureSmile aici.

Ortodentia

Tratamentul cu gutiere (alignere) constă într-un tratament pe baza unor gutiere. Realizarea diagnosticului și elaborarea planului de tratament de către medicul ortodont duce la stabilirea timpului și a numărului de gutiere necesare. În multe cazuri, tratamentul cu gutiere poate să alterneze cu perioade scurte de purtare de aparate fixe – braketsi.

Mai multe informații despre tratamentul cu gutiere descoperi aici.

Tratamentul Iingual (bracketsi pe interior) este un tratament cu arcuri personalizate care se aplică în spatele dinților.

O dantură funcțională, în afara de un zâmbet plăcut, ne dă o stare de sănătate generală mai bună, pe care fiecare dintre noi o căutam. În cadrul clinicii noastre, vei primi toate informațiile necesare pentru rezolvarea problemelor tale dentare, fiind de datoria noastră să te orientăm în orice problemă și/sau urgență dentară, iar în cazurile în care este nevoie, te punem în legătură cu specialiștii de care ai nevoie. Clinica noastră colaborează cu specialiști de renume din toate domeniile stomatologice, profesioniști care se dedică pentru a putea oferi cele mai bune rezultate pacienților noștri.

Alte servicii

Profilaxie Adulti

Profilaxia are drept obiectiv prevenirea afecțiunilor dentare, dar și a complicațiilor, în cazul unor probleme deja existente. Realizată constant, la un interval de 6 luni […]

Află mai multe

Albirea dinților

Modificarea culorii dinților este reprezentată de o serie de factori, pornind de la alimentație până la fumat. Albirea profesională a dinților este procedeul care vă poate ajuta să vă recăpătați zâmbetul strălucitor, printr-o procedură simplă […]

Află mai multe