Albirea dinților

TRATAMENTE DE ALBIRE A DINȚILOR

Poți avea dinți mai albi, însă tratamentul de albire a dinților trebuie efectuat sub stricta supraveghere a medicului stomatolog. În clinica noastră efectuăm tratamente de albire a dinților.

Tratamentele de albire a dinților se fac pentru a putea elimina din fisurile din structura smalțului a diferiților oxizi care se infiltrează în acesta pe parcursul timpului. În funcție de structura smalțului, de tipul de alimentație și de culoarea inițială a dinților, aceștia pot avea diferite nuanțe, mai deschise sau mai închise. Periajul profesional elimină o parte din colorațiile de pe suprafața dinților, dar nu poate scoate oxizii și colorațiile din straturile mai profunde. Gelurile de albire, pe baza de peroxizi, reușesc să pătrundă mai în profunzime în microfisurile de smalț și să curețe, prin procese de efervescență, aceste colorații mai profunde din canaliculele formate în smalt și în zona din apropierea gingiei care este acoperită de un strat foarte subțire de smalț. Făcând această curățare mai profundă, rezultatul este un dinte cu o culoare mai deschisă.

Tratamentele pentru albirea dinților au loc:

  • În cabinet
  • Acasă, cu ajutorul gutierelor personalizate

Albirea dinților în cabinet

Albirea rapidă a dinților efectuată în cabinet folosește energia luminoasă cu plasmă, prin care se accelerează substanțele aplicate pe dinți. În clinica Ortodent folosim materiale de albire profesionale. Procesul de pregătire a pacientului impune protejarea gingiei cu o pastă care se întărește cu ajutorul lămpii cu ultraviolete. Aceasta se folosește pentru a reduce riscurile de ardere chimică a țesuturilor moi expuse gelului de albire.

Procedura propriu-zisă implică folosirea gelului de albire și a acceleratorului de albire în mai multe etape de 10 minute. După terminarea ciclului de albire, se îndepărtează stratul protector de la nivelul gingiei, iar pacientul este informat despre limitările alimentare din următoarele 24 de ore.
Procedura poate da sensibilitate temporară dinților, care însă este mai redusă ca timp față de procedura de albire acasă.

Albirea dinților acasă cu gutiere personalizate

Albirea realizată acasă se face cu unul dintre cele mai bune materiale de albire – Opalescense – în gutiere personalizate, executate de laboratorul de tehnică dentară, în urma luării unei amprente personalizate.

Gutierele se pot păstra și se pot folosi la o albire ulterioară.
Procedeul de albire, în cazul gutierelor, variază între 7 și 10 zile pe arcadă, în funcție de sensibilitatea dentară a fiecăruia. Acestea se poartă pe timpul nopții. Recomandarea noastră este ca, în acest caz, să se facă întâi albirea dinților superiori și ulterior cea a dinților inferiori, pentru a putea aprecia gradul de albire obținut de fiecare în parte.

Când se efectuează tratamentul de albire a dinților?

Orice procedură de albire a dinților se poate face după un consult stomatologic prealabil. Orice carie prezentă trebuie rezolvată înainte de procedura de albire. Prezența cariilor dentare și efectuarea unei albiri fără a fi rezolvate acestea, poate duce la o hipersensibilitate locală a dintelui respectiv, deoarece substanța de albire poate ajunge în zona de dentină sau, și mai rău, în zona nervului dintelui, agravând problema dentară.

Intervalul de timp dintre 2 albiri pe care ți-l recomandăm este de 3-4 ani și după vârsta de 15 ani.

Cum evităm sensibilizarea dentară în cadrul unui tratament de albire a dinților?

Procedura pentru albirea dinților este pur chimică, nu de abrazie dentară (mecanică), ceea ce nu duce la o slăbire a smalțului dinților. După o procedură de albire, curățând canaliculele dentinare de impurități, rămân pori deschiși, care pot duce la o sensibilizare temporară a dinților. Pentru a diminua acest inconvenient, este indicat, după procedeul de albire, să se sigileze aceste canalicule cu nano-particule de hidroxi-apatită, fluor sau diferite substanțe de desensibilizare. Urmând această procedură după albirea dinților, se diminuează și zonele în care pot pătrunde ulterior coloranți din alimentație și scade ritmul de îngălbenire a dinților.
Apariția hipersensibilității dentare după începerea unui procedeu de albire dentară (după prima aplicare de o noapte, în cazul albirii acasă sau după prima repriza de 10 minute, în cazul albirii dinților în cabinet) este un indicativ în care recomandăm:

  • în cazul albirii acasă – reaplicarea gutierei cu gelul de albire făcând o pauză de o noapte sau două
  • în cazul albirii în cabinet – se iau măsurile necesare specifice tipului de albire (creșterea stratului de gel, scăderea intensității luminoase sau scăderea concentrației gelului de albire).

Dacă există sensibilitate dentară înainte de a începe procedura de albire, este indicat să se facă un periaj profesional, urmat de o perioada de desensibilizare și abia apoi să se facă albirea dinților.

Bicarbonatul de sodiu pentru albirea dinților

Bicarbonatul de sodiu este un material mai abraziv decât pasta de dinți, însă acesta curăță colorațiile de pe suprafața dinților, dând un aspect mai deschis la culoare. De asemenea, ajută la curățarea mecanică a dinților, menține un pH alcalin în gură care defavorizează aderarea plăcii bacteriene, ajută la menținerea unui echilibru al florei bacteriene normale din cavitatea bucală și neutralizează prezența acizilor eliminați de către bacteriile care cauzează demineralizări ale dinților și apariția cariilor dentare. Îți poți clăti gura cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă, de 2-3 ori pe săptămână, însă spălarea dinților cu această substanță se efectuează numai la recomandarea specialistului.

Alte servicii

Ortodonție Adulti

O dantură frumoasă poate să nu fie funcțională, pe când o dantură funcțională este, în general, și frumoasă. Ortodonția se ocupă cu ambele aspecte, deoarece […]

Află mai multe

Profilaxie Adulti

Profilaxia are drept obiectiv prevenirea afecțiunilor dentare, dar și a complicațiilor, în cazul unor probleme deja existente. Realizată constant, la un interval de 6 luni […]

Află mai multe