Articole Online

Crește-l sănătos

 „Perluțele” mamei…

 Erupția primilor dinți trezește teama oricărei mămici. Există însă soluții pentru durerile bebelușului și răspuns la întrebările care te frământă.

Nici nu te-ai acomodat bine cu programul bebelușului tău că un punct alb pe gingia lui inflamată vestește schimbări majore. Adio somn, adio zâmbete, pregătește-te pentru un micuț urâcios și nefericit cât e ziua de lungă. Sigur, există și situații în care apariția primilor dințișori nu trezește nici măcar un scâncet și îți dorim din tot sufletul să ai parte de un asemenea eveniment fericit. Dacă totuși va trebui să treci, alături de puiul tău, prin zile și nopți de chin, să știi că nu ești singură. Mii de mămici îți împărtășesc experiența.

Prea devreme sau prea târziu?

Bebelușii vin pe lume cu un set complet de 20 de dinți de lapte (și o mare parte din mugurii dinților permanenți), bine ascunși în gingii. În foarte rare cazuri, se nasc cu o perluță deja la vedere. Primul dințisor apare de regulă spre 6 luni, dar nu e nimic anormal dacă evenimentul se petrece mai devreme. La fel de normal este și să întârzie până spre 12 luni. Se spune că există o legătură între vârsta la care apare primul dinte și vârsta la care s-au bucurat părinții, la vremea lor, de marele „eveniment”. Cu alte cuvinte, dacă unul dintre părinți a fost „precoce” sau, dimpotrivă, mai „leneș” în erupția dinților, bebelușul poate fi la fel. Aici ești nevoită să testezi memoria bunicilor. Dacă puiul tău nu are nici măcar un dinte până la 18 luni, ar fi bine să îl consulte un dentist cu experiență pediatrică. Uneori se întâmplă să nu existe toți cei 20 de dinți de lapte. Dar medicul nu va putea interveni decât la 6 ani, odată cu apariția primelor măseluțe, când începe proceduri menite să asigure locul tuturor dinților permanenti (dar, oricum dacă se observă ceva anormal să se ceară o opinie autorizată chiar și mai devreme – depinde de fiecare caz în parte).

Ce e cu plânsul acesta?

 Majoritatea bebelușilor trec printr-o perioadă dificilă înainte de apariția fiecărui dințisor. Sunt iritabili, nu-și găsesc locul, salivează abundent și își freacă diverse obiecte de gingie. Durerea și disconfortul apar pe măsură ce coroana dintelui presează membranele și străpunge țesuturile gingiei. Din fericire, aceste manifestări nu durează, iar senzația de ușurare se instalează imediat ce perluța albă iese la lumină.

Dacă stai de vorba cu alte mame, lista simptomelor asociate cu erupția dentară pare fără sfârșit: roșu în obrăjori, gingii inflamate, mestecat în gol, plânsete, diaree, mofturi la mâncare, funduleț iritat, ba chiar febră.

Dr. Emilia Milicin te sfătuiește să fii precaută și să nu pui pe seama dinților situații care ar trebui să te îngrijoreze și să te trimită cu copilul la medicul de familie. Cu siguranță, o gingie inflamată, în care se simte un colțisor, oferă o explicație stărilor proaste ale copilului. Iar unul-două scaune diareice, o febră de o zi sau lipsă de scurtă durată a apetitului pot fi asociate erupției dentare. Dar există pericolul să ignori alte posibile cauze, cum ar fi o raceală sau o infecție. Nu trebuie să uiți că pe la 6 luni bebelușul începe să piardă din imunitatea pe care i-ai asigurat-o în timpul sarcinii, fiind mai expus îmbolnăvirilor. Dacă febra crește peste 37,5, iar puiul tău are diaree și țipă, du-l la medic!

Trucuri de la mame ca tine

  • „Cand băiețelul meu suferea din cauza dinților, rodea cu mare plăcere morcovi ținuți înainte la rece. Sau felii de măr. Alteori, un covrig uscat îl făcea fericit. Totul e să fii cu ochii pe copil, pentru că poate desprinde bucățele și se poate îneca!” – Anca-Iulia B., Ploiești
  • „Poti încerca să-i dai bebelușului să roadă ceva tare și rece, o jucărie de plastic specială, care poate fi tinută în frigider 15-30 de minute. Numai ai grijă să nu o pui în congelator, îi va răni apoi gingiile!” – Elena I., Timișoara
  •  „Ioana saliva întruna în acea perioadă, așa că hăinuțele ei se pătau imediat, iar pe bărbie îi apăruseră bubițe roșii. O asistentă m-a sfătuit să o țin tot timpul cu bavețică la gât și să o ung cu puțin unguent cu pantenol pe bărbie, că să nu se irite.” – Silvia N., București
  •  „La nici unul dintre copiii mei (n.r. gemeni) nu au funcționat cremele de la farmacie sau remediile băbești. Așa că îi scoteam la plimbare cât mai mult timp și le dădeam câte un prosopel de bumbac din care să muște după poftă inimii. Cât timp îi distrăgea ceva, erau cuminței.” Camelia S., Pitești

Din prima zi

Îngrijirea dințișorilor trebuie să inceapă din ziua apariției primei perluțe. Cu alte cuvinte, te sfătuim să respecți recomandările pediatrilor și să nu îi oferi bebelușului tău niciun fel de băuturi dulci (ceai, suc). Chiar dacă ai început diversificarea, nu îi da seara alimente dulci și în nici un caz nu îl lăsa să bea peste noapte ceai îndulcit. Este responsabil pentru temutele carii de biberon. Cât despre sucul de fructe, ar trebui diluat cu apa și oferit numai în timpul meselor. O măsură la îndemână este și aceea de a-ți obișnui copilul să ia câteva înghițituri de apă după ce bea laptele înainte de culcare și după fiecare masă.

Perie-i dinții de două ori pe zi, dimineața și seara. Dacă îți este mai ușor, poți folosi un șervet din pânză înfășurat pe deget sau o periuță-degetar. Dacă optezi pentru o periuță clasică, este obligatoriu să alegi una potrivită vârstei copilului – o periuță pentru etapa întâi (cele pentru adulți sunt prea mari și aspre). Folosește și pastă de dinți pentru bebeluși, care conține mai puțin fluor – copiii mici nu își pot clăti gură, așa că înghit întreagă cantitate de pastă!

Un ultim sfat: nu ezita să mergi la dentist la cel mai mic semn că dințișorii copilului ar fi în pericol: pete gălbui, carii sau orice alt semn care te îngrijorează. Oricum, de la vârstă de doi ani și jumătate sau trei ani, sunt recomandate controale regulate la fiecare 6 luni, chiar dacă ți se pare totul în ordine.


Periuțe de dinți

Etapa 1- 4-24 luni

Etapa 2- 2-5 ani

Etapa 3 – 5-7ani

Etapa 4- peste 7 ani


5/51 rating


Comentarii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar că am citit Politica de confidențialitate și îmi dau consimțământul că datele personale să fie prelucrate în vederea publicării comentariului meu.