Articole Online

Tratament ortodontic: cum se mișcă dinții?

Pentru a înțelege cum funcționează aparatele ortodontice trebuie mai întâi să înțelegem cum și de ce se pot mișca dinții.

Suntem tentați să credem că dinții sunt fuzionați cu oasele maxilare, însă acest lucru nu este adevărat. În timpul tratamentului ortodontic dinții sunt mișcați datorită forțelor ușoare și controlate pe care medicul ortodont le aplică asupra lor cu ajutorul diverselor aparate (spre exemplu bracketsi sau alignere), care îi ghidează spre poziția lor ideală de-a lungul unei perioade de timp.

În ceea ce privește legătura dintre dinte și os, aceasta se face printr-o rețea complexă sanguină, limfatică și nervoasă, dar și o rețea de ligamente care există într-un spațiu foarte mic situat în jurul fiecărei rădăcini dentare. Aceasta rețea de ligamente este cea care face legătura dinților cu osul înconjurător, dar și cu dinții vecini și cu gingia.

Când o forță este aplicată asupra dintelui, așa cum este cazul într-un tratament ortodontic, celulele din os și din țesuturile vecine primesc un stimul să acționeze, astfel încât acestea vor produce resorbție osoasă în direcția în care este mișcat dintele și apoziție osoasă în locul de unde s-a mișcat dintele. Astfel, presiunea produsă de aparatul ortodontic produce tensiune la nivelul rădăcinilor dentare, iar acestea încep mișcarea producând, în același timp, o remodelare osoasă.

Aici merită menționat și faptul că există o întârziere între momentul aplicării forței și momentul mișcării. De obicei, celulele au nevoie de aproximativ 2-3 săptămâni să exprime mișcarea. Acest lucru influențează și durata tratamentului ortodontic în general, deoarece anumite mișcări se vor produce mai rapid decât altele. Există multe variabile care afectează durata unui tratament (ex: creșterea, cooperarea pacientului etc.), însă pacienți cu cazuri similare din punct de vedere al gradului de înghesuire și al mușcăturii vor avea un timp de tratament similar.

Ce aparate folosește medicul tău ortodont pentru a îți mișca dinții spre un zâmbet frumos și sănătos?

Aparatul dentar fix de tip bracket este probabil cel mai folosit și cunoscut. Acesta are două componente principale, bracketsii care sunt lipiți pe dinte într-o anumită poziție în prima ședință (care durează aproximativ o oră), aceștia sunt individualizați pentru fiecare dinte în parte și sunt partea fixă a aparatului care ajută a doua componentă, adică arcul ortodontic (sârma) să transmită mișcarea către dinte. Arcul este fixat în slotul fiecărui bracket cu ajutorul unor ligaturi elastice (care pot fi și colorate) sau metalice.

Gutierele (sau alignerele) sunt un alt tip de aparat care este denumit și aparat dentar invizibil. Acestea sunt făcute dintr-un plastic transparent și arată ca o mănușă pentru dinții tăi. Un tratament de îndreptare al dinților cu gutiere implică un număr variabil de alignere, fiecare dintre ele construite pentru a mișca dinții într-o anumită etapă a tratamentului, în funcție de planul medicului ortodont. Fiecare gutieră se poartă aproximativ 3 săptămâni, 24h/24h, până se schimbă cu următoarea. Avantajul acestora este că se pot scoate pentru igienizare de câte ori este nevoie, însă trebuie menționat că nu orice caz este eligibil pentru tratamentul cu gutiere.

În concluzie, dinții se pot mișca toată viața, însă trebuie subliniat faptul că tratamentul pentru îndreptarea dinților nu este un produs, ci un serviciu medical, de aceea este recomandat să consultați un medic specialist ortodont care vă va indica care sunt problemele ortodontice și cum se pot rezolva acestea.
Pentru mai multe informații despre îndreptarea dinților, vizitați și secțiunea ortodonție adulți și ortodonție copii.

Autor: Dr. Ștefania Catană
Medic specialist protetică
Rezident ortodonție și ortopedie dento-facială


4.3/56 ratings


Comentarii:

One thought on “Tratament ortodontic: cum se mișcă dinții?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar că am citit Politica de confidențialitate și îmi dau consimțământul că datele personale să fie prelucrate în vederea publicării comentariului meu.