Articole Online

Îndreptarea dinților cu aparat dentar e posibilă la orice vârstă

Îndreptarea dinților cu aparat dentar a devenit, în ultima perioadă, o dorință pentru din ce în ce mai multe persoane. Un zâmbet armonios și sănătos îmbunătățește cu siguranță stima de sine și, odată obținut, aduce multiple beneficii aparținătorului său. Însă o dantură sănătoasă înseamnă mai mult decât dinți drepți și albi, înseamnă în primul rând o mușcătură corectă și o funcționalitate pe toate planurile. Aici intervine medicul ortodont care îți va spune că o dantură frumoasă nu înseamnă întotdeauna și una funcțională, pe când o dantură funcțională întotdeauna va aduce după sine și o estetică mai mult decât satisfăcătoare.
Specialitatea stomatologiei numită ortodonție și ortopedie dento-facială se ocupă cu îndreptarea dinților cu aparate dentare și, în limita fiziologică, a oaselor maxilare și se adresează atât copiilor, cât și adulților.

Îndreptarea dinților la copii

Este indicat ca orice copil să fie vazut de un medic ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani. De ce așa devreme? Deoarece acesta este momentul propice pentru a fi evaluat și la această vârsta se poate deja observa cu ce probleme se va confrunta pe viitor, astfel încât să se intervină din timp. Îndreptarea dinților  cu aparate dentare la copii se face mai ușor decât la un adult deoarece ne putem folosi de perioada lui de creștere pentru a îi ghida erupția dentară, mușcătura și creșterea oaselor maxilare. De asemenea, în cazul în care se observă diverse obiceiuri vicioase precum respirația orală (atunci când cineva nu respiră pe nas, cum este normal, ci pe gură), interpunerea limbii sau a buzei între dinți, interpunerea diverselor obiecte între dinți (ex.: creion, pix) sau obiceiul de sucțiune a unuia sau mai multor degete, acestea pot fi stopate. Toate aceste obiceiuri afectează atât dinții, cât și creșterea oaselor maxilare, iar medicul ortodont îl poate ajuta pe cel mic să renunțe la ele și să repare efectele deja apărute, cu diverse aparate dentare fixe sau mobile.

O altă problemă des întâlnită la copii este lipsa de spațiu pentru dinții permanenți. Din păcate, evoluția a dus la micșorarea în timp a oaselor faciale, astfel încât foarte multe persoane se confruntă cu o lipsă de spațiu pentru toți dinții ceea ce duce la erupția acestora într-o manieră defectuoasă și inestetică. În perioada de creștere, medicul ortodont se folosește de anumite suturi care încă nu sunt complet închise și poate obține un perimetru mai mare care pe viitor să fie suficient  pentru toți dinții permanenți. Un bun exemplu este aparatul dentar numit disjunctor care se montează pe arcada superioară și lucrează asupra suturii găsite pe cerul gurii care până la vârsta de 12-14 ani nu este încă închisă. Indiferent de problemele fiecăruia, un copil care a fost văzut la o vârsta mai mică de către un ortodont va beneficia de un tratament mai comod și mai scurt, îndreptarea dinților la copii fiind de preferat.

Îndreptarea dinților la adulți

În cazul în care esti un adult care nu a beneficiat de tratament ortodontic în copilărie sau un adult care a beneficiat de tratament, însă problemele anterioare au recidivat, timpul nu este pierdut, tratamentul ortodontic de îndreptare a dinților la adulți fiind din ce în ce mai întâlnit. Deși perioada de creștere a trecut, cu ajutorul aparatelor dentare fixe se pot îndrepta dinții și se poate obține o mușcătură corectă indiferent de vârstă. Singurele limite care există în ceea ce privește tratamentul ortodontic la adulți țin de pacienții care prezintă anomalii grave scheletale care, odată creșterea încheiată, se mai pot rezolva doar cu tratament ortodontic-chirurgical.

Îndreptarea dinților la adulți cu gutiere, fără aparat dentar fix

Atunci când vorbim de îndreptarea dinților la adulți trebuie să vorbim și de îndreptarea dinților fără aparat dentar fix, anume îndreptarea dinților cu gutiere. Gutierele sunt ca niște mănuși transparente pentru arcada dentară care ghidează dinții către poziția lor corectă. Un tratament ortodontic cu gutiere va implica un set cu un număr variabil de gutiere care se schimbă regulat, fiecare gutieră nouă ajutându-te să ajungi mai aproape de zâmbetul tău perfect. Avantajul acestora este în primul rând estetic, acestea fiind transparente și în al doilea rând igienizarea care se face mai ușor decât la un aparat fix, acestea putând fi scoase din gura de către pacient de fiecare dată când este nevoie. Este de menționat faptul că, deși acestea sunt mobilizabile, este nevoie să fie purtate aproximativ 22 de ore pe zi pentru a fi eficiente, acest tratament fiind mai dependent de conștiinciozitatea pacientului decât cel cu aparat dentar fix.

La ce disconfort te poți aștepta atunci când pornești la drum să îți îndrepți dinții?

Noi consideram că disconfortul este unul minor. Doar în primele zile după fiecare activare a aparatului tău dentar fix sau în primele zile după schimbarea gutierei, vei avea senzația că ”cineva îți împinge constant dinții”, este mai mult o tensiune decât o durere și majoritatea pacienților o caracterizează ca fiind mai mult decât suportabilă.

Indicații și restricții la îndreptarea dinților cu aparat dentar fix

În ceea ce privește indicațiile în timpul purtării unui aparat dentar fix ne referim de cele mai multe ori la igiena care trebuie să fie impecabilă. În momentul montării aparatului, o să primești un kit cu diverse periuțe și accesorii care să îți facă viața mai ușoară în timpul tratamentului ortodontic.
În ceea ce privește contraindicațiile, cele mai multe țin de alimentație și constau în evitarea alimentelor care sunt foarte lipicioase (ex: caramele) sau foarte dure (ex: nuci, migdale), pentru a evita desprinderea aparatului, lucru care poate prelungi timpul de purtare al acestuia.
De asemenea, este de datoria ta ca pacient să respecți indicațiile medicului pe tot parcursul tratamentului și să respecți controalele regulate pentru a te asigura că tratamentul tău decurge ca la carte.
În concluzie, indiferent de vârsta ta și de problemele ortodontice pe care le ai, te așteptăm la noi în clinică pentru a ne cunoaște și pentru a îți explica pe îndelete cum putea să te ajutam din punct de vedere ortodontic pentru a obține zâmbetul tău mult visat și sănătos.

Dr. Ștefania Catană
Clinica Ortodent
Medic specialist protetică
Rezident ortodonție și ortopedie dento-facială


4.5/52 ratings


Comentarii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar că am citit Politica de confidențialitate și îmi dau consimțământul că datele personale să fie prelucrate în vederea publicării comentariului meu.